Hlavní obsah

Novák už chystá rychlobruslařský tým na olympiádu

Léta to byl velký, a dosud nenaplněný sen. Rychlobruslařský kouč Petr Novák by chtěl vidět na olympiádě nejen největší hvězdu Novis Teamu Martinu Sáblíkovou, ale i celý dívčí tým. Nejprve mu toto přání zhatil odchod Andrey Jirků, pak neměl k Sáblíkové a Karolíně Erbanové další konkurence schopná děvčata. Ale na uskutečnění snu pracoval dál, i když se Erbanová vydala pro ní „hrbolatou“ holandskou cestou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Novák.

Článek

„Teď se naplnění tohoto přání rýsuje možná nejreálněji za celou tu dobu. Vedle Martiny tu jsou Nikola Zdráhalová, Natálie Kerschbaummayr a Eliška Dřímalová. Vychovat dobrou rychlobruslařku trvá šest let a u těch tří děvčat se doba naplnění blíží a už se prezentují dobrými výsledky v juniorských kategoriích, Nikola pak i v seniorském Světovém poháru," říkal s nadějí v hlase Novák.

Není důležité táhnout, ale udržet se

Lídrem týmu a hlavním tahounem je Martina Sáblíková. Odjet na první pozici šest kol pro ni není problém, ale také to není pro konečný výsledek rozhodující. „Musím nasadit tempo, které děvčata vydrží. Počítá se čas té třetí. Už jsme si to párkrát vyzkoušely i v závodech a vypadá to dobře," libovala si Martina Sáblíková.

Niki, Naty a Elis, rozuměj Nikola Zdráhalová, Natálie Kerschbaummayr a Eliška Dřímalová. To jsou kolegyně Martiny Sáblíkové, která je jejich vzorem. „Každým tréninkem se od ní něco učíme. Vždycky nám poradí, je to i výborná kamarádka. Samozřejmě je těžké se jí v týmovém závodě držet, ale ona nás vnímá a drží tempo, které zvládáme. Žádná vyjížďka, všechny chceme zajet co nejlepší výsledek," charakterizovala hvězdu týmu vycházející hvězdička, devatenáctiletá Nikola Zdráhalová. Jen o pár měsíců starší je Eliška Dřímalová. Zatímco většina Novákových svěřenkyň jsou bývalé hokejistky, ona přestoupila z krasobruslení. Benjamínkem je sedmnáctiletá Natálie Kerschbaummayr.

Šéfka umí být i pes

Šéfka týmu umí ale být i pes. „Když děvčata nedělají něco tak, jak mají, dokážu je sjet a hned si dají pozor. Když mám svoje blbé nálady, kolikrát se divím, jaké blbině se dokáží smát. Děvčata přesně poznají, kdy na mne mají promluvit, kdy ani nehlesnout. Ale pro mne je důležité, že jsou stále pozitivní a mne ty blbé nálady rychleji přejdou. A pak se stejné blbině směju s nimi," přiznala Sáblíková.

„Martina mi v práci s děvčaty hodně pomáhá a ona ji berou jako vzor i kamarádku. Je hodně náročná na sebe i na ně. Některé dívky to neunesly a skončily. Martina si dobře pamatuje, co musela udělat, aby byla tak vysoko a podmínky zejména ze začátku byly hodně těžké. Děvčata už to mají jednodušší, veškeré zabezpečení mají na stejné úrovni jako Martina. Ta dokazovala svoje kvality i za hroších podmínek a bylo by špatné, kdyby děvčata nedokázala uspět za výrazně lepších. Už jsem řekl, že příprava rychlobruslařky trvá šest let, ty mladé jsou v našem týmu kolem pěti let, takže výsledky by měly teprve přijít. Předpoklady k tomu mají, zlepšují se všechny," konstatoval Novák.

Všechno musí být na sto procent

Hodně náročný je pochopitelně i kouč. „Když chce někdo sportovat na špičkové úrovni, pak tomu musí podřídit všechno. Stojí to velké peníze, a pokud nebudou výsledky, nemá smysl do toho investovat. Úspěch se skládá ze spousty zdánlivých maličkostí, kterých se musí děvčata vzdát v době přípravy nebo závodů. Začíná to třeba u počítače, přes spánek, až po disciplínu při tréninku. Když pojede závodnice po tréninku do kina, kde bude dvě hodiny sedět, nepočítám, že pije kolu a cpe se popkornem, tak druhý den přijde s tím, že ji bolí záda, za krkem a svaly na nohou. To je špatně," vypočítal, co u svých svěřenkyň netoleruje.

„Tělo musí po tréninku dobře zrelaxovat, ale ani u počítače to není správný relax. Já vím, že to nezní dobře. Ale pokud chtějí něčeho dosáhnout, musí to akceptovat, protože tohle jsou ty ztracené desetinky sekundy na jedno kolo, a těch kol odjedou při trojce sedm a při pětce dvanáct, to je víc než sekunda. Sportovec musí jít na každý trénink dobře připravený, aby ho absolvoval na sto procent, pak může konkurovat světu. Martina tohle časem pochopila. Když jí bylo třináct let, poznal jsem, že má předpoklady vyhrávat. Nejdřív tomu nevěřila, ale brzy sama poznala, že mám pravdu," zdůraznil zkušený kouč.

Nový Novákův tým už o sobě dává vědět. Na mistrovství světa skončil sedmý. Dobře si vedou děvčata také individuálně. „Nikola bodovala v závodech Světového poháru. Připravená byla dokonce jako náhradnice na světovém šampionátu ve víceboji, kdyby Martina nemohla startovat kvůli zdravotním problémům se stehnem. Natálie a Eliška se prosazují v juniorské kategorii. Práce s děvčaty začíná přinášet ovoce i vzhledem k příští zimní olympiádě, kde bychom mohli jet týmový závod a ne úplně bez šance na dobré umístění. Je jasné, že všechno nemůže táhnout jen Martina. V týmu platí, že musí udělat dobrý výsledek, a je jedno, kdo ho udělá. Ty ostatní musí ale lídrovi pomoct. Pak to funguje," říkal spokojený Novák.

Reklama

Související témata: