Hlavní obsah

Pozitivní test na meldonium měla i ruská manželská dvojice ragbistů. Šarapovová se brání

Moskva

Dva ruští reprezentanti v sedmičkovém ragby, manželé Alexej a Aljona Michalcovovi, mají pozastavenou činnost kvůli pozitivnímu testu na meldonium. Dopingovými testy kvůli látce, která byla na seznam zakázaných substancí zařazena na začátku letošního roku, podle Světové antidopingové agentury WADA neprošlo už 99 sportovců včetně hvězdné ruské tenistky Marii Šarapovové. Ta se ovšem vehementně brání. A nejen ona.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Kapsle meldonia. Snímek z výrobního závodu v Rize.

Článek

Michalcovová si myslí, že dění kolem meldonia a ruského sportu je politicky motivované. "Jednoznačně existuje politický tlak na ruské sportovce. Kvůli politice sportovci trpí. Je deprimující dozvědět se uprostřed boje o olympiádu, že jste diskvalifikovaný. Budeme bojovat až do konce," řekla agentuře Interfax.

Ruské národní týmy v sedmičkovém ragby se stále ucházejí o účast na olympijském turnaji, kde se letos v Riu de Janeiro ragby vrátí do programu poprvé od roku 1924. Ruské výběry ale musejí ještě projít závěrečným červnovým turnajem.

Meldonium vyvinul lotyšský vědec Ivar Kalvinš pro lidi se srdečními problémy, ve sportu však může tato látka zlepšovat výkonnost, protože napomáhá absorpci kyslíku v těle. Podle společnosti Grindeks se ale zlepšení výkonnosti týká především zdravých lidí v době rekonvalescence. Vrcholovým sportovcům hrozí opak, látka podle firmy může po zátěži zpomalit odbourávání mastných kyselin k dodání energie.

Šarapovová: Žádné varování!

Šarapovová odmítla spekulace, že byla až pětkrát varována kvůli tomu, že meldonium bude od začátku letošního roku na listině zakázaných látek. Pětinásobná grandslamová vítězka měla pozitivní test na tuto substanci během letošního Australian Open. Hrozí jí kvůli tomu až čtyřletý zákaz činnosti.

"Objevily se zprávy o tom, že jsem byla pětkrát varována o chystaném zákazu látky, kterou jsem brala. To ale není pravda, nic takového se nestalo," napsala Šarapovová v otevřeném dopisu fanouškům na svém facebookovém profilu.

Bývalá světová jednička v prohlášení zopakovala, že chybovala, když si nezjistila nové informace o zákazu látky, kterou podle svých slov užívala od roku 2006. "Ale není pravda, že jsem dostala pět varování," uvedla. Látku začala brát, protože trpěla nedostatkem hořčíku a měla nepravidelný srdeční tep a také jako prevenci proti rodinné chorobě cukrovce.

Osmadvacetiletá Šarapovová už se podle svých slov těší na disciplinární řízení, kde chce zástupcům Mezinárodní tenisové federace (ITF) předložit detailní lékařské záznamy. "Doufám, že mi bude umožněno znovu hrát," napsala.

Šarapovová má zatím zastavenou činnost a čeká se, jaký dostane trest. Kvůli dopingovému prohřešku s ní v posledních dnech přerušilo spolupráci několik významných sponzorů, naopak výrobce raket Head se za Rusku postavil a hodlá s ní prodloužit smlouvu.

Kazašská vzpěračka dostala doživotní zákaz

A ještě jeden aktuální dopingový případ. Za pozitivní test na steroidy dostala doživotní zákaz startu třiadvacetiletá kazašská vzpěračka Faina Sivanbajevová. Svůj již druhý dopingový nález měla vloni v září na asijském šampionátu v Thajsku, kde vybojovala bronz.

Sivanbajevová si od domácí vzpěračské federace vysloužila nejpřísnější trest kvůli tomu, že již jednou za doping pykala. Dvouletý trest jí vypršel v roce 2014. Federace podle prohlášení doufá, že si ostatní sportovci z trestu vezmou ponaučení.

Kazachstán patří mezi nejúspěšnější vzpěračské země, na posledních olympijských hrách v Londýně získal čtyři zlaté medaile.

Reklama