Hlavní obsah

Jahodová míří na Rio. Olympijskému snu už padlo za oběť 8500 terčů

Praha

Subtilní blondýnka, v níž by rozhodně nikdo nehledal nejlepší českou střelkyni v brokové disciplíně skeet. Třiadvacetiletá Libuše Jahodová se na loňském ME jako vůbec první česká brokařka kvalifikovala na olympiádu. „Je to splnění velkého snu a já se rozhodně nechci jen zúčastnit, i když si nedělám přehnané ambice. Chci uspět co nejlépe. Příprava je hodně tvrdá, ale za splnění toho snu stojí. I když by to v Riu nevyšlo podle představ, musím mít alespoň pocit, že jsem udělala pro dobrý výsledek opravdu všechno," zdůraznila.

Foto: Ivana Roháčková

Střelkyně Libuše Jahodová.

Článek

O tom, na kolik od začátku roku v přípravě vypálila terčů, moc mluvit nechtěla. „Je jich hodně, možná neuvěřitelně hodně... Blížím se číslu 8500," pravila skromně.

Většina z těch hliněných „holubů" dopadla na zem jako hromádka střepů. „Líba střílí velice koncentrovaně, každá rána je propracovaná. Teď nejde o to, jestli nějaký terč sem tam uletí, ale o to, aby odstřílela velké objemy co nejlépe. Po tréninku a závodech vždycky všechno důkladně probereme, aby se příště vyvarovala chyb a střílela technicky dobře. Mám radost, že jde viditelně nahoru," dodal její kouč Lubor Novota. Když si vezmeme, že brokovnice váží zhruba tři a půl kilogramu a denně vypálí na více než dvě stovky terčů, je to pořádná vzpěračská porce i pro chlapa.

Za teplem na Kypr

České zimy nejsou pro trénink brokových střelců ideální. Musí proto za teplem. „Zima u nás byla z pohledu přípravy hodně studená, moc se nedalo trénovat venku, tak jsem se věnovala především fyzické kondici. Až při soustředění na Kypru jsem mohla začít střílet potřebné objemy. Tady je příjemné teplo. Běháním a cvičením i na Kypru kompenzuji zatížení svalů, které jsou při střelbě nejvíc namáhané, a čistím si hlavu," přiblížila svůj program střelkyně.

„Opravdu tvrdě maká. Ať svítí sluníčko, nebo fouká vítr. Musí se co nejlépe připravit na jakékoliv povětrnostní podmínky, které mohou nastat. Včetně deště," dodal kouč. „Závody do olympiády bereme především jako přípravu. Do těch prvních šla z plného tréninku, na Světový pohár pochopitelně trochu ladíme. Ten už má atmosféru velkého závodu, jde i o psychiku. Líba se učí výborně. Snaží se brát každý závod stejně, nezatěžovat si hlavu, jestli je to přípravný závod, kontrolní, nebo Světový pohár. Ani ten olympijský nesmí brát v hlavě jako něco výjimečného. Když zvládne hlavu, bude to dobré," dodal Novota, který trénuje i svého talentovaného syna Matěje, který se chystá na přestup z juniorské kategorie mezi seniory, s nimiž už ale střílí.

„S trenérem bereme tyhle závody vyloženě jako přípravné. Šla jsem do nich z plné zátěže, bez ladění, takže samotným výsledkům nepřikládáme takový význam. Jde spíš o to odhalit, v čem dělám chyby. Každý závod si pečlivě rozebereme a hned pracujeme na jejich odstranění. Trenér je na mne náročný, ale jinak to nejde. Střílet jen tak by mi nic nedalo," potvrdila slova trenéra Jahodová. Zatím absolvovala velký mezinárodní závod v Kataru a druhý na Kypru. V obou trefila solidních 67 terčů, osobní rekord 75 holubů není daleko. V úterý ji čeká první závod Světového poháru právě v kyperské Nikósii.

Rio zná z obrázků

Psychika sportovkyň je hodně nevyzpytatelná. Kolikrát je připraví o dobrý výsledek a veškerá dřina jde vniveč. „Žádný tlak, že se blíží olympiáda, si nepřipouštím. Do hlavy si opravdu ukládám, že to bude normální závod. Kdybych se nervovala, mohla bych skončit dřív, než pořádně začne," potvrdila brokařka, že pracuje i na psychice. Dobře ví, o čem mluví. Už se jí také stalo, že pokazila závod třeba hned na začátku, a pak se jen zúčastnila, nebo na konci a dobře rozjetý závod skončil neúspěchem. „Důležité je koncentrovat se na každý výstřel a nepovedenou ránu hned vytěsnit z hlavy," zdůraznila.

O olympijské střelnici v Riu zatím mnoho neví. „Viděla jsem ji jen na fotografiích. Poznám ji na dubnovém Světovém poháru. Ten bude z tohoto pohledu důležitý. Když jsme ty fotografie probírali, připomínala nám vzdáleně střelnici v Nikósii. Ale jak mi bude sedět, poznám až přímo na místě," pravila česká olympionička v brokové střelbě.

Po Světovém poháru v Riu ji čeká další až v červnu v San Marinu. Poslední velkou prověrkou bude červencové mistrovství Evropy v italském Lonatu. „Naším cílem je Rio, další závody z pohledu výsledků neřešíme. Podle situace a potřeby také upravíme závěrečný program přípravy," uvedl trenér Lubor Novota.

Reklama

Související témata: