Hlavní obsah

Boss a pes záchranář. Od studu a obav se mladí krasobruslaři odrazili ke světovému zlatu

Michal OsobaPrávo

Před šesti lety si prvně zkusili, jak jim to může na ledě společně klapat. „Styděla jsem se. Bylo nám jedenáct, všichni bruslili sami a my se s Martinem drželi za ruce a přešlapovali,“ vzpomíná krasobruslařka Anna Dušková. „Já se nejvíc bál, když jsem měl Aničku poprvé zvednout nad hlavu,“ vybavuje si Martin Bidař. Od nelehkých začátků to minulý týden dotáhli ve sportovních dvojicích až k juniorskému titulu mistrů světa, prvnímu v české historii.

Foto: Sport.cz

Anna Dušková a Martin Bidař, juniorští mistři světa v krasobruslení.

Článek
Fotogalerie

Bidařovi je sedmnáct a pochází z Českých Budějovic, teď ale žije v domě o rok mladší Duškové v Lysé nad Labem, odkud ráno vyrážejí každý do své do školy a odpoledne se potkávají na trénincích. „Jsme spolu skoro pořád, ale nikdy se nehádáme,“ ujišťuje Dušková.

Právě ona je neformálním tahounem páru. „Při stáži v Kanadě za mnou po chvíli přišla trenérka choreografie, ukázala na Aničku a říkala, že ona je boss,“ usmívá se trenérka Eva Horklová, která talentovanou dvojici vede od úplných začátků.

Za rok chtějí do Ostravy

„Lídrem by měl být Martin, ale vždycky ho k tomu trochu postrčím. Všechno potřebuju vědět přesně a rychle. Tak se zeptám, ale spíš oznamovací větou,“ připouští Dušková.

V Bidařovi má na ledě oporu. „On je pes záchranář. Nikdy by ji nenechal ze zvedačky spadnout, to tam radši sám skočí. A to je důležité,“ cení si trenérka Horklová.

Bidař i Dušková mají za sebou slibné výsledky i v sólových kategoriích, ale letošní sezóna, v níž byli kromě čerstvého zlata z Debrecínu druzí ve finále Grand Prix i na mládežnické olympiádě, je utvrdí ve společných plánech. Vždyť na juniorském MS můžou startovat ještě třikrát a příští rok by se rádi představili i mezi seniory na mistrovství Evropy v Ostravě.

Reklama

Související témata: