Hlavní obsah

Krasobruslařka Březinová na MS nepostoupila do volných jízd

Česká krasobruslařka Eliška Březinová na mistrovství světa v Bostonu nepostoupila do volných jízd. V krátkém programu obsadila 29. příčku a od finálové čtyřiadvacítky ji dělily více než dva body. Překvapivě vede Američanka Gracie Goldová, která má náskok 2,45 bodu před Annou Pogorilou z Ruska.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Eliška Březinová při krátkém programu žen na MS v Bostonu.

Článek

Dvacetiletá Březinová sice na rozdíl od bratra Michala v krátkém programu nespadla, ale nevydařil se jí výjezd z dvojitého axela a zaváhala také v zakloněné piruetě. Ziskem 47,75 bodu zaostala o přibližně čtyři body za osobním rekordem. Na postup potřebovala v konkurenci 38 závodnic atakovat padesátibodovou hranici. Poslední kvalifikovaná Niki Woriesová z Nizozemska získala 49,86 bodu.

Česká šampiónka na mistrovství světa podobně jako loni, kdy rovněž nepostoupila z krátkého programu, nenaváže na 18. místo z roku 2014. Volné jízdy v Bostonu se tak budou z českých reprezentantů týkat jen Michala Březiny, který je po krátkém programu jedenáctý.

Goldová zatím nikdy nezískala na velké mezinárodní akci medaili. Na olympijských hrách v Soči i na loňském světovém šampionátu skončila čtvrtá. V krátkém programu ale zaskočila všechny favoritky. Získala nejvíce bodů v obou sadách známek, vylepšila si o více než tři body osobní rekord a před volnou jízdou si vytvořila drobný náskok.

Nejlepší z Rusek je zatím rovněž překvapivě Pogorilá, která na lednovém mistrovství Evropy za krajankami Jevgenijí Medveděvovou a Jelenou Radionovovou zaostala. Před největší favoritkou Medveděvovou, která je průběžně třetí, ale vede o zanedbatelných 22 setin bodu. O dalších šest desetin zpět je na čtvrtém místě Američanka Ashley Wagnerová, která doplnila povedené vystoupení domácích krasobruslařek.

Naopak ztrácejí Japonky. Nejlepší z nich, obhájkyně stříbrné medaile Satoko Mijaharaová, bude útočit ze šesté příčky. Až devátá je po krátkém programu trojnásobná mistryně světa Mao Asadaová, která se v této sezoně vrátila k závodění po roční pauze. Zariskovala a zařadila trojitý axel, ale chybovala při něm. Na čelo ztrácí přes deset bodů.

Mistrovství světa v krasobruslení (Boston):
Ženy - po krátkém programu:
1. Goldová (USA) 76,43 bodu
2. Pogorilá 73,98
3. Medveděvová (obě Rus.) 73,76
4. Wagnerová (USA) 73,16
5. Radionovová (Rus.) 71,70
6. Mijaharaová (Jap.) 70,72,
...29. Březinová (ČR) 47,75.

Reklama