Hlavní obsah

Příslib šesti miliard, dotace na tři roky, zhmotňující se vize ministerstva. Posun v podpoře sportu nastává

Vize je to pro sport slibná. Ministr financí Andrej Babiš totiž slíbil, že v příštím roce uvolní vláda pro sport šest miliard korun, přičemž ujistil, že po dobu dalších tří let státní dotace pod tuto hranici neklesnou. Ostatně, i chystaná novela zákona o sportu by to měla garantovat. „Evidentní pokrok proti minulosti, kdy se dotace přidělovaly jen na kalendářní rok, přičemž letos dosáhnou výše 3,7 miliardy,“ kvitoval předseda České unie sportu Miroslav Jansta po setkání ministrů Valachové a Babiše s předsedy svazů na ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta.

Článek

Chystané změny by ovšem měly českému sportu přinést i další profit.

„Třeba to, že ministr Babiš slíbil, že výnosy z hazardu půjdou postupně ve prospěch sportu. V roce 2018 to bude osmdesát procent, v roce 2020 už rovných sto, což by mělo představovat devět miliard korun ročně," prozradil Jansta po dnešním setkání.

V současnosti jdou výnosy z hazardu do rozpočtu obcí, které je přerozdělují nejen sportu, ale užívají je i na jiné účely. Ministr Babiš míní výpadek v rozpočtu obcí kompenzovat změnou rozdělení daní, ale pro svůj plán musí nejprve získat podporu koalice, vlády a poslanců.

Peníze přímo pro svazy a kluby

„Český sport byl a je šíleně podfinancovaný, takže k evidentnímu pokroku dochází. Určitě i proto, že jsme dokázali, že se Česká unie sportu umí o svůj majetek starat a dovede s ním hospodařit. Právě v tom vidím velký posun. Vždyť na samém začátku jsme byli vlastně firmou ve stomilionových dluzích a teď díky lidem nadšeným pro sport máme finanční sílu i vliv," poznamenal Janstův místopředseda Miroslav Pelta mající na povel český fotbal.

Oněch šest miliard korun bude rozdělováno na základě počtu členů, které žadatelé předloží. Původně se kvůli tomu měl vytvořit rejstřík sportovců, místo něj však vznikne rejstřík žadatelů.

„Šlo nám o to, aby peníze mířily přímo na svazy a kluby a nebylo to přes další instituce," vítá tento záměr Miroslav Jansta.

„Na úrovni svazů panuje na rozdělování finančních prostředků stoprocentní shoda." potvrzoval jeho slova Pelta.

„Žadatelé o státní podporu by měli dodat státu jakoukoliv informaci, kterou pro přidělení dotace potřebuje znát, aby si ji stát mohl následně ověřit. Už jsme ostatně na internetu spustili v číselné podobě veřejný registr svých členů, včetně registru majetku ve vlastnictví či správě členů ČUS. Největší nepořádek v minulosti byl právě v případě dotací do sportovišť. Tímto to lze napravit," doplňoval místopředseda ČUS Miroslav Pelta.

Ministerstvo sportu? Politické rozhodnutí

K posunu ovšem dochází i v představách o zřízení ministerstva sportu, jež nabývají rovněž reálnější kontury.

„My společně se současnou vládou připravujeme podklady, na parlamentu a vládě ustavené po příštích volbách bude, aby rozhodla, protože jde o politické rozhodnutí," potvrdil Jansta, že i v tomto směru dochází k posunu.

„V uplynulých desetiletích si spousta předsedů různých spolků a svazů hrála na hlavy českého sportu, ale hlavou nebyli. Přitom sport samostatné vedení potřebuje," je přesvědčen Jansta a věří, že vláda zřízení ministerstva sportu podpoří. Ostatně, sociální demokracie má tento bod ve svém programu a ministr Babiš reprezentující hnutí ANO vyslal vstřícným krokem k financování sportu také nadějný signál.

„Opoziční pravicové strany argumentují nárůstem byrokracie, ale tento argument považuji za falešný. Šlo by o 40 až 50 lidí, z nichž by někteří přišli z ministerství školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstva vnitra, obrany nebo zdravotnictví, kde mají sport v kompetenci," oponuje Jansta.

"Sport nekráčí k zářným zítřkům. Jestli chceme, aby děti sportovaly, jestli chceme být hrdí na české reprezentanty, potřebuje sport jednotné vedení, které nemá," argumentuje, proč by mělo ministerstvo sportu v příštím volebním období vzniknout.

Reklama