Hlavní obsah

Váňa potvrdil: Chci jet Velkou! Manželka mi říká, že jsem blázen, ale to je klasika, culí se žokej

Praha

Svůj záměr ze závěru loňského roku nyní naplno potvrdil. Legendární žokej Josef Váňa hodlá jet letošní Velkou pardubickou, prý začal už s přípravou. Osminásobný vítěz slavného dostihu, který se ho loni nezúčastnil, to prohlásil na úterní tiskové konferenci Jockey Clubu, jehož je viceprezidentem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa

Článek

Jste v této chvíli stoprocentně rozhodnutý, že Velkou pojedete?

Rád bych se jí naposledy zúčastnil. Ale musí k tomu vyjít všechny podmínky. To znamená, že musím být zdravý a mít dobrého koně. Pak je to možné.

Koně máte vybraného?

Rád bych dostih absolvoval na koni Hawk Wing. Povahou i projevem v dostizích připomíná Tiumena. Ale to není podstatné, koní do Velké z naší stáje bude přihlášeno víc. Spíš jde jen o to, abych byl v cajku já, koně si vždycky nějakého vyberu.

Jakou kvalifikaci na Velkou pojedete?

První asi kvůli váze nejsem schopný dát. Ale druhou, třetí nebo čtvrtou bych měl jet určitě. Pokud se však při ní nebudu cítit, nemá cenu, abych Velkou zkoušel, klidně tuto otázku uzavřu v polovině sezóny.

Co na to říká vaše manželka?

Klasika... Říká mi, že jsem blázen. Jenže já s těmi kluky denně jezdím a skáču. Tam nikomu nevadí, že když je nějaký problém, tak na koně vleze starej Váňa a pokusí se ho vyřešit. Ať si každý o mně myslí, co chce, já vím, co dělám.

Už se na Velkou připravujete?

Začal jsem jezdit na kole, po ránu posiluju. Večer chodím sem tam plavat, měl bych ale chodit minimálně třikrát týdně. Ale snad se to rozjede.

S týdenním zpožděním, kdy kvůli neshodám Jockey Clubu se závodišti ohledně výše startovného byly zrušeny první dva dostihové dny, se sezóna rozběhne o víkendu. Co se ve vás odehrává?

Četl jsem zajímavá slova pana Holčáka. Když jeli na první dostihy na Slovensko, prohlásil, že jdou zkusit tretry. My jdeme do jarní premiéry do Chuchle s koňmi, kteří ještě v životě nikde neběhali. Chceme vyzkoušet, kam se zařadí. Jestli mezi lepší, nebo mezi ty horší. U debutantů směrem k jejich budoucí kariéře ale není rozhodující, jak se jim první dostih povede. To se nám potvrdilo několikrát v minulosti.

Nemrzí vás, že sezóna začíná až o týden později?

Abych řekl pravdu, nebolelo mě to, koně-sprintera nemám. Do Velké dubnové jsem už sice koně nachystané měl, ale spíš bych apeloval na to, že jsme se konečně se závodišti nějakým způsobem domluvili. A dostihová veřejnost nebude o tolik ochuzena.

Na co se v ní nejvíc těšíte?

Co se týká rovinových dostihů, tím nejvýznamnějším je České derby. Poběží se o zajímavou dotaci. Přijedou koně ze zahraničí, nebude tedy ve stylu, že si to tady spolu rozdáme na palouku. Doufám, že se povede Velká pardubická, i když jsem přesvědčený, že její věhlas ve světě pomalu upadá.

Proč myslíte?

Když přijedu do Irska nebo do Anglie, a všichni ti, co mě uznávali, že jsem vyhrál ikskrát Velkou, si ze mě dělají pr... Mluví jenom o tom, že se na podzim na Velké byl podívat Frankie Dettori, dostal tady angínu a nemohl čtrnáct dnů jezdit. Jsem smutný z toho, že je to pro ně větší téma než samotná Velká. Mrzí mě, že se o Velkou nestará parta lidí, kteří koňům rozumí. Jsou to sice perfektní ekonomové, jenže když manažer pomalu ani neví, že kůň má čtyři nohy a ocas...

Reklama