Hlavní obsah

Han Ying - Vacenovská 4:3Stolní tenistka Vacenovská měla blízko k Riu, nakonec neuspěla

Stolní tenistka Iveta Vacenovská měla blízko k postupu na olympijské hry v Riu de Janeiro, avšak v dnešním rozhodujícím duelu olympijské kvalifikace v Halmstadu s Němkou čínského původu Han Ying neudržela vedení 3:0 na sety a nakonec prohrála 3:4. V boji o zbývající čtyři místa (dvě v každé kategorii) bude Vacenovská spolu s dalšími pěti Čechy pokračovat v pátek.

Článek

Česká jednička Vacenovská si v 1. kole hladce poradila s Běloruskou Alexandrou Privalovovou. Ve druhém duelu zdolala Švédku Matildu Ekholmovou 4:1, přestože si při jednom z úderů poškodila potah a musela dohrávat s náhradní pálkou.

V rozhodujícím utkání o účast v Riu s devátou hráčkou světa a současně nejvýše postavenou Evropankou na žebříčku Han Ying chyběl Vacenovské za stavu 3:0 k postupu jediný set. Favorizovaná německá obranářka však dokázala dramatický zápas otočit a zvítězila 4:3.

"Tři sety předváděla Iveta vynikající stolní tenis a téměř všechno jí vycházelo. Han Ying ale potvrdila extratřídu. Od čtvrté sady se postupně zlepšovala a nutila Ivetu k chybám. Iveta se pak s některými údery dostávala až za hranici rizika a zkušená soupeřka postupně skóre vyrovnala," uvedl na svazovém webu trenér Pavel Krpec.

"V sedmém setu jsem znovu věřil, že to vyjde. Iveta se vrátila ke své hře ze začátku zápasu. Za stavu 8:9 ale dostala nechytatelné prasátko a to ji definitivně zlomilo. Je to velká škoda, byla blizoučko k velkému vítězství," dodal Krpec.

Všech pět zbývajících českých reprezentantů prohrálo svůj úvodní zápas. Na předchozí OH v Londýně postoupily před čtyřmi lety Vacenovská s Danou Čechovou.

Evropská část olympijské kvalifikace ve stolním tenisu v Halmstadu (Švédsko):
Muži - 1. kolo:
Devos (Belg.) - Jančařík (ČR) 4:0 (8, 9, 8, 9)
Freitas (Portug.) - Prokopcov (ČR) 4:2 (-9, 1, 5, -6, 8, 5)
Wang Ceng-i (Pol.) - Konečný (ČR) 4:2 (10, -7, 10, 4, -9, 9)
Ženy - 1. kolo:
Vacenovská (ČR) - Privalovová (Běl.) 4:0 (9, 9, 4, 6)
Ódorová (SR) - Štrbíková (ČR) 4:1 (8, -10, 8, 7, 4)
Pergelová (Maď.) - Matelová (ČR) 4:3 (7, 10, -6, -9, 13, -7, 9)
2. kolo:
Vacenovská - Ekholmová (Švéd.) 4:1 (7, -10, 12, 4, 12).
Osmifinále:
Han Ying (Něm.) - Vacenovská 4:3 (-8, -7, -9, 7, 4, 7, 8) - vítězka si zajistila postup na OH.

Reklama

Související témata: