Hlavní obsah

Čtrnáct sportovců může po zmírnění sankcí za meldonium závodit

Tbilisi

Čtrnáct sportovců z Ruska a Gruzie může po zmírnění sankcí za užití meldonia znovu závodit. Mezi omilostněnými jsou podle agentury AP například stříbrný olympijský medailista Davit Modzmanašvili nebo přední ruská čtvrtkařka Naděžda Kotljarovová. Jejich případy se sice budou dál řešit, není však pravděpodobné, že by nakonec byli potrestáni.

Foto: Svaz zápasu ČR

Zápasník Petr Novák je prvním českým sportovcem, kterému našli zakázanou látku meldonium.

Článek

Za užití meldonia hrozí sportovcům až čtyřletý zákaz startů, v úterý však Světová antidopingová agentura WADA uvedla, že zatím není jasné, jak dlouho látka zůstává v těle. Výzkumy naznačují, že její vyloučení může trvat týdny až měsíce.

WADA proto nebude postihovat sportovce za pozitivní test, pokud měli při kontrole provedené před 1. březnem v těle maximálně jeden mikrogram meldonia na mililitr moči. Právě na základě tohoto prohlášení zrušili Gruzínci zastavení činnosti šesti a Rusové osmi sportovcům.

Už ve čtvrtek dovolila Mezinárodní vzpěračská federace znovu závodit Andreji Rybakovovi z Běloruska, dvojnásobnému medailistovi z olympijských her. Nález na meldonium dosud mělo 172 sportovců včetně českého reprezentačního zápasníka Petra Nováka.

Reklama

Související témata: