Hlavní obsah

Další české eso pro Rio má trable. Krpálka zlobí před mistrovstvím Evropy rameno

Praha

Biker Jaroslav Kulhavý si zlomil ruku, oštěpařka Barbora Špotáková nárt a problémy v přípravě se nevyhnuly ani další české olympijské naději. Judista Lukáš Krpálek sice odletí na mistrovství Evropy do Kazaně, ale vůbec není jisté, zda se v turnaji představí. Rozhodne stav jeho ramene, které si poranil na soustředění v maďarské Tatě.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český reprezentant v judu Lukáš Krpálek.

Článek

Z posledních tří evropských šampionátů pokaždé přivezl medaili, z toho dvakrát zlato. Kazaň by měla být jeho posledním velkým turnajem před olympijským vrcholem, a tak si Krpálek chtěl upevnit sebevědomí a potvrdit pozici v nasazené osmičce pro hry v Riu.

Rozhodne se před losem

„Od ledna do soustředění v Tatě předváděl, že je na tom opravdu dobře. Ale zdraví je přednější, a tak se rozhodneme až před losem, jestli Lukáš nastoupí,“ říká reprezentační kouč Petr Lacina.

Krpálek ještě před odletem obíhal doktory v čele s renomovaným fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. S rotátorovou manžetou v rameni měl problém už vloni.

„To byla prasklá, musel jsem být asi tři měsíce bez zátěže a stejně to ještě cítil. Doufám, že jsem si to neobnovil, vloni to bolelo víc. Ale štve mě to samozřejmě hodně, protože jsem se v tréninku cítil dobře,“ potvrzuje slova trenéra.

Chce si pojistit osmičku

Kategorie do 100 kilogramů je na programu až v sobotu, čas na vyléčení tedy ještě má. Krpálek ale pochopitelně nebude chtít riskovat zhoršení zranění čtyři měsíce před olympiádou. „Když se nebudu cítit stoprocentně, prát se nebudu,“ ujišťuje mistr světa z roku 2014.

Pokud by z Kazaně musel odcestovat bez jediného zápasu, zamířil by zřejmě na turnaj kategorie Masters do Mexika, aby získal body potřebné pro nasazení v Riu, čímž by se vyhnul nejtěžším soupeřům v úvodních kolech.

„Teď jsem šestý, ale je tam dost lidí, kteří se na tu osmičku tlačí, tak bych si ji rád pojistil,“ říká pětadvacetiletý judista před cestou do Kazaně, odkud si před třemi lety přivezl dvě zlaté medaile z univerziády.

Reklama

Související témata: