Hlavní obsah

Dealer na pláži, naštvaní Brazilci i divočina na střelnici. Kostelecký před Riem hledá katastrofu

Praha

Startoval na čtyřech olympiádách, tu pekingskou dokonce vyhrál. Ale stav olympijské střelnice v Riu i jejího okolí čtyřicetiletého Davida Kosteleckého značně znepokojil. „Město není na olympiádu absolutně nachystané,“ říkal po návratu ze Světového poháru, jehož se zúčastnil s reprezentačním kolegou Jiřím Liptákem.

Foto: Karel Brazdil

Olympijský vítěz ve sportovní střelbě David Kostelecký.

Článek

Dějiště her, které začnou 5. srpna, české brokaře nenadchlo. „Divím se, že tam olympiáda je. Všude se bude říkat, že Rio je krásné, má historii, karneval a Brazilci budou šťastní. Ale nebudou. Ti, s nimiž jsme mluvili, byli naštvaní, že nemají na nemocnice a další věci,“ říkal Kostelecký, jenž město poznával před začátkem soutěží.

„Na Copacabaně jsme potkali prvního člověka a ten nabízel kokain a marihuanu,“ přidal další zážitek.

Bezpečno jen do sedmi

„Měli jsme štěstí, že jsme bydleli v celkem civilizované čtvrti, kde do sedmi bylo bezpečno, pak už jsme radši moc nevylézali. Cesta na střelnici trvala hodinu a půl a to byla dost dlouhá doba, aby člověk město poznal aspoň z autobusu. Mají na čem pracovat,“ viděl i Lipták.

Ze sportovního hlediska ale pro českou dvojici bylo hlavní vyzkoušet si střelnici. Lépe se vedlo Liptákovi, jenž skončil v trapu čtvrtý, Kostelecký bral osmé místo. „Byl to asi jeden z nejdivočejších závodů, co jsem zažil,“ přiznával.

Střelnici organizátoři dochystali den před závodem, který měl jen tři položky, a ty se stejně nedostřílely, protože zařízení, z něhož vylétávají terče, nefungovalo.

Neviditelné terče

A tak Lipták během závodu čekal v brazilské výhni hodinu, než zařízení opraví. „Navíc tam položili travnaté pásy, které nezavlažovali, takže tráva seschla a je žlutá. Terč pak při výletu v rychlosti asi 120 kilometrů za hodinu nebyl vidět,“ říkal.

Česko má v trapu zajištěné jedno olympijské místo, které vystřílel Kostelecký. Teď musí řešit dilema, jak se na velmi specifickou střelnici chystat. „Jelikož se nedařilo Italům, je velká pravděpodobnost, že budou tlačit na to, aby se s tím něco udělalo. Ale to my nemusíme zjistit,“ ví Kostelecký.

„Průšvih je, že nevíme, na co se chystat. Když střelnici upraví, měli bychom trénovat na nějaké lepší. A když ji neupraví, měli bychom hledat nějakou katastrofu tady. Jedna taková snad kousek za hranicemi je,“ dodává Kostelecký.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články