Hlavní obsah

ISU zrušila trest za meldonium pro tři ruské rychlobruslaře

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) zrušila prozatímní zákaz startů pro trojici ruských rychlobruslařů, kteří měli pozitivní test na meldonium. Trestu za doping tak uniknou pětinásobný mistr světa ve sprintu Pavel Kuližnikov, olympijský vítěz v shorttracku Semjon Jelistratov a evropská šampionka v shorttracku z loňska Jekatěrina Konstantinovová.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

"Suspendace byla odvolána a sportovci mohou trénovat a závodit," uvedl šéf ruské bruslařské unie Alexej Kravcov podle agentury R-Sport. "ISU má ovšem stále právo znovu jejich případy otevřít, pokud se na základě pozdějších studií objeví nové důkazy, že mohli užívat zakázanou látku i po 1. lednu," dodal.

Trojice rychlobruslařů profitovala z rozhodnutí Světové antidopingové agentury WADA, že nebude postihovat sportovce za pozitivní test na meldonium, pokud ho měli při kontrole provedené před 1. březnem v těle maximálně jeden mikrogram na mililitr moči. Zatím totiž nemá k dispozice dostatek vědecky ověřených informací o tom, jak dlouho stopy meldonia v těle zůstávají.

Reklama

Související témata: