Hlavní obsah

Judista Musil sedmým místem vyrovnal osobní maximum na ME

Aktualizováno

Judista Jaromír Musil obsadil na mistrovství Evropy v Kazani sedmé místo v kategorii do 81 kilogramů a vyrovnal tak své maximum z roku 2011. Jaromír Ježek naopak vypadl už v prvním kole váhy do 73 kg a zkomplikoval si boj o přímý postup na olympijské hry.

Foto: David Šváb, ČTK

Judista Jaromír Musil na mistrovství Evropy

Článek
Fotogalerie

Ježek potřeboval v Kazani projít alespoň do třetího kola, aby zvýšil šanci na postup do Ria de Janeiro, jenže už v prvním kole narazil na Němce Igora Wandtkeho a smolně mu podlehl v prodloužení. Aby vybojoval třetí postup na olympiádu za sebou, potřebuje uspět na posledních dvou turnajích v Baku a v Astaně, případně doufat v postup přes národní kvótu.

"Stratil jsem hodně bodů. Když to tu tak sleduju, tak mě přeskakují další Evropané. Nevím, jak to bude," řekl Ježek. "Musím myslet pozitivně, ještě jsou přede mnou další turnaje a na nich se uvidí, jestli budu slavit, nebo pít na žal," dodal.

Překvapil naopak Musil. V 1. kole měl volný los, následně vyřadil Slováka Matúše Milichovského, když vyhrál přetahovanou a hodil soupeře na ipon. V osmifinále si pak poradil s Polákem Lukaszem Blachem, který sice nejprve získal wazari, ale český reprezentant rychle odpověděl stejným bodovým hodnocením a následně předvedl další vydařený chvat na ipon.

Ve čtvrtfinále byl Musil blízko dalšímu překvapení, když vedl na šido nad Švédem Robinem Pacekem, jenže 45 vteřin před koncem ho soupeř zakontroval a hodil na ipon.

Musil tak šel do oprav, ve kterých narazil na Moldavana Valeria Duminicu. S ním sváděl vyrovnaný souboj, jenže půl minuty před koncem se soupeři povedl chvat na juko a Musil už nedokázal odpovědět.

V kategorii do 81 kg vypadl Ivan Petr při své premiéře na ME v prvním kole s juniorským mistrem Evropy Nemanjou Majdovem ze Srbska. Naopak Jakub Ječmínek ve váze do 73 kg ve 2. kole zaskočil favorizovaného Francouze Pierra Duprata, když ho svou aktivitou donutil ke čtyřem trestům. V osmifinále však už nestačil na nasazenou jedničku Rustama Orujova z Ázerbájdžánu, který ho už po 22 vteřinách hodil na ipon.

"Duprat je špičkovým judistou. Jsem hrozně rád, že jsem ho napotřetí porazil. Je vidět pokrok. Se světovou dvojkou Orujovem už to bylo těžké, ale chtěl jsem ho potrápit trochu víc," hodnotil Ječmínek, který skončil na děleném devátém místě.

Mistrovství Evropy v judu v Kazani:
Muži:
Do 73 kg:
1. Orujov (Ázerb.)
2. Šavdatuašvili
3. Tatalašvili (oba Gruz.)
a Drakič (Slovin.)
...
9. Ječmínek
Ježek bez umístění (oba ČR)
Do 81 kg:
1. Chalmurzajev (Rus.)
2. Črikišvili (Gruz.)
3. Ivanov (Bulh.)
a Pacek (Švéd.)
...
7. Musil
I. Petr bez umístění (oba ČR)
Ženy:
Do 63 kg:
1. Trstenjaková (Slovin.)
2. Unterwurzacherová (Rak.)
3. Valkovová (Rus.)
a Van Emdenová (Niz.)
Do 70 kg:
1. Emaneová (Fr.)
2. Stamová (Gruz.)
3. Gercsaková (Maď.)
a Posviteová (Fr.)

Reklama

Související témata: