Hlavní obsah

Sobotka na ČUS potvrdil, že počítá s šesti miliardami pro sport

Nymburk

Předseda vlády Bohuslav Sobotka s ministryní školství Kateřinou Valachovou na dnešní valné hromadě České unie sportu (ČUS) potvrdili, že by sport mohl příští rok od státu dostat šest miliard korun. Letos sportovní prostředí z rozpočtu získá 3,7 miliardy. Vedení ČUS se bude dál zasazovat o zřízení samostatného ministerstva sportu, což poslanci v pátek na svém zasedání nepodpořili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premier ČR Bohuslav Sobotka na archivním snímku.

Článek

Sobotka navštívil valnou hromadu jako první ministerský předseda v historii samostatné republiky a ocenil, jak se organizace ČUS, dřívější ČSTV, za poslední roky oddlužila. "Sport za sebou nemá lehké období," řekl Sobotka. "Financování sportu od státu se od roku 2007 dramaticky snížilo a je čas to napravit a nejde jen o navýšení, ale i o stabilitu a dlouhodobé předvídatelné financování," řekl premiér.

Letos stát sportovce podpoří částkou 3,7 miliardy korun, ale příští rok by mohla narůst na šest miliard. "Jdeme s tím návrhem do rozpočtové debaty a jsem přesvědčen, že tohoto cíle dosáhneme," řekl Sobotka delegátům v Nymburku. "Jde i o to, aby se těch šest miliard promítlo do střednědobého rozpočtového výhledu."

Valachová je také přesvědčena, že šest miliard by sport mohl v roce 2017 získat. Podle ní má návrh podporu rovněž ministra financí Andreje Babiše. "Jsme ve shodě a jako ministryně školství budu šesti miliardám na stopě a domnívám se, že sportovci a sportovkyně se nemusí obávat a šest miliard mohou očekávat," ujistila a řekla, že prostředky navíc chce vláda směřovat na podporu dětí a mládeže.

V pátek sněmovna schválila novelu o podpoře sportu, jež by měla zajistit spravedlivější rozdělování státních dotací mezi sportovní organizace. Jediným bodem, který o tři hlasy neprošel, bylo usnesení, v němž by se vyslovili pro zřízení samostatného ministerstva sportu. Jansta a podle jeho slov i celé sportovní prostředí o vlastní ministerstvo hodně stojí, aby sport získal ještě lepší postavení.

"Ministerstvo bereme jako potřebné, protože sportovní úsek na ministerstvu školství vnímáme jako nedostatečný, jako ocásek na konci. Žádný ministr nebyl odvolán, protože neplnil povinnosti v rámci sportu. Nikoho to nezajímalo," řekl Jansta a vysvětloval, proč sport vlastní ministerstvo potřebuje: "Chybí adekvátní částka, metodika, výzkum a věda či zahraniční postavení. Chceme, aby veřejnost věděla, kdo za sport odpovídá. Jde nám o autoritu sportu a jeho důstojné postavení."

Valachová si myslí, že o vzniku ministerstva sportu je třeba pořádně projekt připravit. "Jsem v tom opatrnější, proto jsem tolik nehorovala, aby se přijímala v poslanecké sněmovně speciální usnesení," uvedla. A přiznala, že by nerada u svého ministerstva přišla o slovo tělovýchova. "Tomu nakloněna nejsem, protože tělovýchova je něco jiného a je to o kompetencích, co přesně by ministerstvo sportu mělo dělat. Z hlediska sportování dětí a mládeže existuje řada vazeb do škol, univerzit a bezplatného sportování, což souvisí se školstvím. Hlavní je, aby sport někdo strategicky řídil a vláda měla jasné noty, které dodržuje, ať se mění politické karty jakkoli."

Od roku 2007 se ČUS dostala z hluboké ztráty, která činila 39 milionů korun, do zisku přes jedenáct milionů korun. I proto se může organizace vrhnout do investic, třeba konečně odkoupit pozemky plaveckého bazénu v pražském Podolí, nebo na Zadově vyřešit zasněžování. Zároveň by měla v dohledné době začít na Strahově stavba tzv. Domu sportu, kde by ČUS a jeho svazy měly nové sídlo.

ČUS aktuálně sdružuje 74 národních sportovních svazů, 8240 sportovních klubů a tělovýchovných jednot, a tím i 1,2 milionů sportovců.

Reklama

Související témata: