Hlavní obsah

Diváci o olympiádu na ČT nepřijdou, televize si pojistila hry do roku 2020

Aktualizováno

Dobrá zpráva pro všechny sportovní a televizní fanoušky! Alespoň na nadcházející olympijský cyklus. Česká televize totiž dosáhla dohody se společností Discovery Communications, která se letos nově stala majitelem veškerých práv pro celou Evropu na následujících osm let, a pojistila si licenci na vysílání na zimní hry v roce 2018 a letní olympiádu v roce 2020.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude patřit jamajský sprinter Usain Bolt k ikonám olympijských her i v roce 2020 v Tokiu?

Článek

„Olympijské hry vysíláme už od roku 1956 a vždy jsme usilovali o to, aby diváci nepřišli o možnost sledovat je ve volném televizním šíření. Discovery Communications jsme proto oslovili v podstatě hned v okamžiku, kdy bylo jasné, že evropské veřejnoprávní televize od Mezinárodního olympijského výboru práva nezískají. A právě rychlost v jednání pak byla i jednou z věcí, které nám při domluvách s novým vlastníkem práv pomohly," poznamenal k dosažení dohody generální ředitel ČT Petr Dvořák v tiskové zprávě.

Televize z Kavčích hor je čtvrtou stanicí, která našla s Discovery společnou řeč. "Po Velké Británii, Holandsku a Finsku. Pro centrální a východní Evropu tak sloužíme i jako jakýsi příklad toho, že domluva možná je. Divákům můžeme garantovat plnohodnotné celodenní vysílání olympijských her na programu ČT sport zejména s důrazem na účast českých sportovců. Tedy to, co by zahraniční vysílatel garantovat nikdy nemohl," doplnil Dvořák.

Cena za sublicenci zveřejněna nebyla, šéf kanálu ČT sport Jiří Ponikelský ale uvedl, že se podařilo vyjednat nižší cenu, než byla původní představa vlastníka práv. "Mám radost, že se nám podařilo pro diváky vysílání z olympijských her zajistit. Není ale možné zastírat, že prodej veškerých práv od Mezinárodního olympijského výboru soukromé společnosti byl zásadní ranou pro celoevropský televizní trh. V oblasti sportovních práv se situace v posledních letech mění rychle, jejich ceny stoupají na hodnoty, které se ještě před několika lety zdály zcela nereálné. Je to stav, na který musí reagovat všichni vysílatelé, i Česká televize. A přestože se nám podařilo získat práva levněji oproti původnímu návrhu, budeme muset v oblasti sportovního vysílání hledat nové úspory," uvedl Ponikelský.

Čtyřletý olympijský cyklus, jehož odpočítávání začne po letošních hrách v Riu, bude mít příchuť Dálného východu. Zimní hry v roce 2018 totiž bude hostit jihokorejský Pchjongčchang a letní olympiádu o dva roky později uspořádá japonské Tokio.

Reklama

Související témata: