Hlavní obsah

Na olympijských hrách v Riu budou čtyři čeští stolní tenisté

Český stolní tenis bude mít v Riu de Janeiro poprvé v historii čtyři zástupce na olympijských hrách. K již jisté účastnici Ivetě Vacenovské přibylo po redukci světového žebříčku trio Lubomír Jančařík, Dmitrij Prokopcov a Hana Matelová. Definitivní nominaci zveřejnila Mezinárodní federace stolního tenisu (ITTF).

Foto: Profimedia.cz

Česká stolní tenistka Iveta Vacenovská.

Článek

Nejlepší česká hráčka Vacenovská měla olympijskou jistotu už téměř tři týdny na základě světového žebříčku. Po první redukci těsně unikl postup na OH Jančaříkovi o jediný bod. Na základě nominací jednotlivých národních svazů prováděla ITTF další redukci, po níž získal Jančařík právo startu v Riu a s ním i reprezentační kolegové Prokopcov a Matelová.

"Mám radost, obrovskou radost. Sice jsem stále pevně věřil, že se do nominace dostanu, ale dokud to člověk nemá, jak se říká, na papíře, může se stát cokoliv. Je to v tuto chvíli velká úleva," uvedl 71. hráč světa Jančařík v tiskové zprávě českého svazu.

Stolní tenis je v programu her od roku 1988 a Češi letos vysílají nejpočetnější výpravu. Před čtyřmi lety v Londýně startovaly Iveta Vacenovská a Dana Čechová, tehdy pod dívčím jménem Hadačová. Český stolní tenista se zúčastnil olympijského turnaje naposledy v Pekingu 2008 díky Petru Korbelovi, čtvrtému z her v Atlantě 1996.

Reklama