Hlavní obsah

Navrátilová, Cameron, Tyson... Známé osobnosti smutní za Aliho

Phoenix

Nejen legenda profesionálního boxu a olympijský vítěz, ale také velký bojovník mimo ring. Muhammad Ali, dříve znám pod původním jménem Cassius Clay, zemřel v pátek v nemocnici ve Phoenixu. Úmrtí 74letého sportovce vyvolalo mnoho reakcí po celém světě, vyjádřil se například britský premiér David Cameron, boxer Mike Tyson, tenistka Martina Navrátilová, fotbalista Gary Lineker a další známé osobnosti.

Muhammad Ali na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Odpočívejte v pokoji Muhammade Ali... Budeme postrádat vašeho ducha a lidskost. Byl jste ostře kritizován, odmítán a vězněn ze stejného důvodu, proč jste se stal hrdinou," napsala na Twitter bývalá tenistka Martina Navrátilová.

„Bůh žehnej Muhammadu Alimu. Mír a lásku celé jeho rodině," uvedl na sociální síti bubeník kapely The Beatles Ringo Starr. Herec David Hasselhoff zmínil: „Měl jsem tu čest znát Muhammada Aliho. Byl prostě největší inspirací pro celý svět. Velmi smutný den."

Svůj zármutek projevili také přední světoví boxeři. Deontay Wilder, držitel titulu v těžké váze WBC, přiznal: „Nelze slovy vyjádřit, co jsem cítil k tomuto muži." Mike Tyson pak do svého tweetu napsal: „Bůh si přišel pro tohoto šampióna. Na shledanou Největší..."

Rivalové se loučí s Alim

George Foreman, jenž patřil společně s Joem Frazierem k Aliho největším soupeřům v těžké váze, pokládá jeho smrt za obrovskou ztrátu. "Ali, Frazier a Foreman - byli jsme prakticky jako jeden," tweetoval. "Velká část mne samého zemřela, když odešel. Považuju ji za největší část," dodal s odkazem na Aliho přezdívku "Největší".

"Ali nikdy nezemře. Jako Martin Luther King, jeho duše bude žít dál," prohlásil promotér Don King, jenž organizoval řadu Aliho soubojů včetně legendárního duelu s Foremanem v roce 1974, který vešel do historie boxu jako 'Rumble in the Jungle'.

"Modlím se a žehnám svému idolu, příteli a bez pochyb Největšímu všech dob," napsal další z Aliho bývalých rivalů Sugar Ray Leonard.

"Nikdy nebude žádný další Muhammad Ali. Černá komunita po celém světě ho potřebovala. Byl naším hlasem. On mě dovedl tam, kde jsem dnes," napsal světový šampión Floyd Mayweather. "Přišli jsme o velikána. Box těžil z talentu Muhammada Aliho, ještě víc ale lidstvo získalo z jeho humanity," uvedl Manny Pacquiao.

Reklama

Související témata:
David Cameron