Hlavní obsah

Váňa dokončil kvalifikaci na Velkou, v Pardubicích vyhrál Templář

Josef Váňa starší dokončil při návratu do sedla po více než roce a půl kvalifikaci na Velkou pardubickou, kterou dokázal osmkrát vyhrát. V Memoriálu mjr. Miloše Svobody obsadil sedmé místo a splnil podmínku startu v legendárním dostihu. Pokud se 9. října do Velké pardubické pustí, bude v 63 letech nejstarším účastníkem v historii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Josef Váňa starší.

Článek

Váňa závodil naposledy v říjnu 2014 s Tiumenem, dnes do druhého kvalifikačního dostihu pro 126. ročník Velké nastoupil v sedle Rabbit Hawk Winga. Po zaváhání na předposlední překážce doběhli sedmí. Vítězství vybojoval v dramatickém finiši Templář s žokejem Josefem Bartošem, v závěru předstihl Puntarenase s Lukášem Matuským.

"Průběh dostihu jsem měl téměř suprový. Bohužel mi udělal chybu na předposledním skoku, to ho rozhodilo. Ale na to, že neběhal dostih a je po operaci, to bude kůň do Velké jak cumel," pochvaloval si Váňa Rabbit Hawk Winga. "Já trochu dýchám, to nebude fyzičkou, ale počasím," oddechoval v třicetistupňovém vedru legendární žokej v rozhovoru pro Českou televizi.

Dnešní dostih nedokončili vítěz loňské Velké pardubické Ribelino ani největší favorit Hegnus. Kůň s kurzem 2,5:1 Hegnus skončil na Malém Taxisově příkopu.

Memoriál mjr. Miloše Svobody (5800 m, pětiletí a starší koně) - druhá kvalifikace na Velkou pardubickou; Červnová crosscountry Válečníka (3300 m, pětiletí a starší koně):
1. Templář (ž. Bartoš, tr. Novák, stáj Stáj Luka-trdelnik.com)
2. Puntarenas, 3. Ter Mill. Výrok: boj krátká hlava - krk - 7. Čas: 7:42,91.
Další dostihy:
I. Jesmoon (ž. Myška) - Monarcho - Gibb's Beach,
I. Wild Danger (ž. Kratochvíl) - Tzigane Du Berlais - Peintre Abstrait,
III. Ryana (Liška) - Amfora - Arcione,
V. Izynka (am. Mikšovský) - První láska - Vinny Rain,
VI. Nick (žk. Složil ml.) - Artistmontot - Waikita,
VII. Adiutant (Garner) - Sorgenio - Laurian,
VIII. Santo Cerro (Ferhanov) - Hádés - Doldeton.

Reklama

Související témata: