Hlavní obsah

Badmintonista Koukal musí čekat. O postel v Riu ještě může přijít

Praha

Badmintonista Petr Koukal je ve zvláštní situaci. Aktuálně je kvalifikovaný na olympiádu, naplno se na hry v Riu připravuje, ale definitivu svého startu bude mít až 18. července. Existuje totiž určitá varianta, na základě které by o místo v Brazílii přišel. Počet účastníků na turnaji pod pěti kruhy totiž paradoxně určuje také počet postelí vyhrazených pro badminton.

Foto: Václav Mudra pro SPORT INVEST Group

Badmintonista Petr Koukal na archivním snímku.

Článek

"Jsem pozitivní, ale štve mě ten systém," řekl Koukal v rozhovoru pro ČTK před tréninkem v areálu Hamr v Praze-Braníku s krajanem Adamem Mendrekem. "Jsem přesvědčený, že se to nestane a pojedu, ale stále nemůžu říct, že jsem stoprocentně kvalifikovaný. To se potvrdí až čtrnáct dnů před olympiádou," řekl.

Třicetiletý Koukal by měl jet na své třetí hry a účastnické místo si zajistil prakticky až na posledním turnaji celé kvalifikace, květnovém mistrovství Evropy. Po uzávěrce olympijské kvalifikace figuroval v redukovaném žebříčku na 37. místě z 38 postupujících. "Radovali jsme se, že to je v pohodě," řekl Koukal, ale věděl, že Mezinárodní badmintonová federace může dát až tři volné karty. "A oni skutečně udělili v mužské dvouhře všechny tři, což se nikdy předtím nestalo," překvapilo ho.

Situace se ještě může změnit

Karty mají hráči ze Srí Lanky, Surinamu a Bruneje. "Dva z nich odehráli jen minimum turnajů za sezonu a skoro neumí držet raketu, což je šílené," zlobí se Koukal, jenž se kvůli tomu rázem dostal až na 40. místo a hrozilo mu, že může o olympiádu přijít.

Na ní totiž může startovat pouze 172 badmintonistů a Koukal je nakonec kvalifikovaný díky tomu, že si ve čtyřhře a smíšené čtyřhře vybojovali nominaci tři hráči, kteří hrají obě disciplíny a "ušetří" tím tři postele. Tím se počet singlistů zvedl na celkových 41 hráčů a právě 18. července je poslední možnost, kdy odhlášení některého ze zmíněných tří hráčů (nebo jejich deblových partnerů) může ještě celou situaci změnit.

"Mohlo by se totiž ještě teoreticky stát, že se někdo z nich zraní a ovlivní tak konečný počet singlových míst. Byla by to nehorázná smůla a věřím, že to tak nedopadne. Teď by musely odstoupit všechny tři páry, abych nakonec nejel. Nominovaní navíc už hrají jen jeden turnaj a spíše se připravují na vrchol sezony. Navíc olympiáda je tak výjimečná akce, že pokud to jen trochu jde, jede tam každý i bolístkami, které by jindy léčil," doufá.

Koukal sice sleduje pozorně vývoj situace, ale především trénuje. Po měsíční pauze vyplněné svatbou s biatlonistkou Gabrielou Soukalovou a týdenní dovolenou začal nejprve s kondiční přípravou. "Mám toho plné kecky, ale baví mě to," hlásil.

S biatlonisty si dal etapu na kole

Zajel si třeba s biatlonisty etapu na kole dlouhou 140 km. "Vyhecovali mě, že to s nimi nedám, ať jedu s holkama," vyprávěl. "Tak jsem šel brzo spát a ráno jsem se rozcvičil, jako by šlo o finále olympiády. Bylo to brutální tempo. Nějak jsem to odšlapal, ale měl jsem toho plný kecky. Urvali jsme ale Michala Krčmáře a teď si z něj dělají všichni legraci, že ho badmintonista předjíždí na kole," smál se Koukal.

Ještě týden bude hrát a trénovat v Praze a pak vyrazí na kempy do zahraničí. Bude se připravovat v Dánsku, Anglii a před olympiádou ještě ve Francii. "Je nás tady v Evropě pár, kteří také nemají doma moc s kým trénovat, takže jsme se domluvili, že to budeme mydlit mezi sebou. Vyrůstáme spolu od 15 let a hodně z nás teď bude končit," řekl.

Právě i Koukal odloží po olympiádě definitivně raketu a tak se mu nyní s vidinou posledních dvou měsíců dřiny vstává docela dobře. "Vnímám to a dávám si záležet. Starám se o sebe, aby se mi nic nestalo a mohl hrát čerstvý a v plné síle. Chci, aby to bylo v Riu hezké a to v tom smyslu, že se do toho budu moci pořádně opřít a hrát tam naplno," řekl.

Reklama

Související témata: