Hlavní obsah

Nominaci do Ria schválí plénum ČOV opět na Pražském hradě

Praha

Opět v honosných prostorách Pražského hradu bude zveřejněna nominace na olympijské hry. V prostorách Rudolfovy galerie schválí plénum Českého olympijského výboru v úterý večer sestavu sportovců a doprovodu pro Rio de Janeiro a očekává se, že do Brazílie odcestuje 105 reprezentantů.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Semifinalista Wimbledonu Tomáš Berdych nebude chybět v nominaci.

Článek

Půjde tak o nejmenší výpravu na letní hry od vzniku samostatné České republiky. Dosud nejméně českých sportovců bylo v roce 1996 v Atlantě (115). Rekordní z tohoto pohledu byly Atény, kam v roce 2004 odcestovalo 142 reprezentantů.

Po 20 letech nefiguruje ve výpravě žádný tým. Poslední šanci měli basketbalisté, ale v kvalifikačním turnaji v Srbsku minulý týden neuspěli. Naopak na poslední chvíli se v neděli dokázaly do Ria kvalifikovat plážové volejbalistky Markéta Sluková a Barbora Hermannová, potvrzení na základě světového žebříčku přijde ještě golfistce Kláře Spilkové.

Ještě týden po úterním schválení nominace bude možné další sportovce doplnit. To se týká například badmintonisty Petra Koukala, který by měl mít definitivně potvrzený start od mezinárodní federace BWF až 18. července.

Nejpočetnější tým vyšlou do Ria atleti, kterých je 25. Po deseti olympionicích mají tenisté včetně Tomáše Berdycha a Petry Kvitové a také veslaři, mezi nimiž nechybějí vítězka z Londýna Miroslava Topinková Knapková ani stříbrný medailista Ondřej Synek.

Osm je cyklistů a rychlostních kanoistů, mezi kterými je také bronzový čtyřkajak z Londýna. Jeho člen Josef Dostál pojede rovněž individuální závod. Nakonec sedm bude plavců, protože Pavla Janečka doplnila mezinárodní federace FINA do startovní listiny polohového závodu na 400 metrů.

Po pěti reprezentantech mají sportovní střelci a vodní slalomáři včetně adeptů na cenné kovy Jiřího Prskavce a Kateřiny Kudějové, úřadujících mistrů světa na kajaku. Nechybí olympijský vítěz v cross country na horských kolech Jaroslav Kulhavý ani David Svoboda, obhájce zlata v moderním pětiboji.

Česko nebude mít vedle týmových sportů na hrách zastoupení ani v jezdectví, skocích do vody, skocích na trampolíně, taekwondu, moderní gymnastice, boxu, lukostřelbě a zápasu.

Reklama