Hlavní obsah

Reportéři BBC prý odmítají jet do Ria kvůli obavám z viru zika

Londýn

Řada sportovních reportérů zpravodajské stanice BBC údajně odmítá jet do Ria de Janeiro, odkud by měli podávat zprávy o soutěžích na letních olympijských hrách. Obávají se totiž, že se nakazí virem zika. Napsal to britský bulvární list The Daily Mail, podle nějž tak sílí zástupy osobností, které před blížící se olympiádou v Brazílii svou účast odmítají. Odřeklo mimo jiné množství golfistů a také předních tenistů, včetně české jedničky Tomáše Berdycha.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Olympiáda v Riu de Janeiro se blíží.

Článek

Známý reportér rozhlasové stanice BBC Richard Conway už svým nadřízeným oznámil, že do Ria nepojede. A zhruba tucet dalších hrozí, že ho bude následovat napsal The Daily Mail. Podle něj by tím mohlo být v Británii zásadně ovlivněno rozhlasové zpravodajství o olympiádě, protože BBC je jedinou přímo nezpoplatňovanou stanicí, která bude z Ria vysílat, dodal deník.

"Samozřejmě vedení nemůže nikoho nutit, a také to naprosto nemá v úmyslu, protože je to tak citlivé téma. Ale je to pro ně hotová noční můra," prohlásil nejmenovaný zdroj z BBC.

"Reportéry budeme do Ria vysílat na principu dobrovolnosti. A jak tomu u těchto velkých událostí bývá, najdou se lidé, kteří nebudou moci z různých důvodů jet," prohlásil mluvčí BBC.

Berdych, Raonic a další

Svou neúčast na olympiádě kvůli viru zika ohlásila již řada sportovních hvězd. Britská média si obsáhle všímají sobotního oznámení českého hráče Tomáše Berdycha, stejně se rozhodl i wimbledonský finalista Milos Raonic a světová pětka Simona Halepová z Rumunska. Do Ria nepojedou kvůli šíření viru zika také čtyři nejlepší golfisté světa v čele s Australanem Jasonem Dayem.

Onemocnění virem zika, který přenášejí komáři, má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii. Spojován je také se vzácným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva.

Současná epidemie viru zika trvá zhruba rok a nejvíce případů onemocnění bylo zaznamenáno právě v Brazílii. Virus se rozšířil do téměř celé Jižní a Střední Ameriky. Zaznamenán byl v jednotlivých případech také na jiných kontinentech.

Reklama

Související témata: