Hlavní obsah

Díra ve zdi mezi laboratořemi a zručný agent. Takhle Rusové podváděli v Soči

Praha

Utajený noční provoz v laboratoři měl ochránit mnohé ruské sportovce na olympiádě v Soči před malérem. Bývalý šéf ruských antidopingových zařízení Grigorij Rodčenkov před časem dodal novou dimenzi obřímu skandálu. Světová antidopingová agentura WADA Rodčenkova před časem identifikovala jako opěrný bod systému státem řízeného dopingového programu. Byl líčen jako temná síla, před časem sám vyjevil skutky, které se měly odehrávat a které vedou k závěru, že by ruští sportovci měli až na výjimky být vyloučeni z nejbližších olympijských her v Riu.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Ruští sportovci díky zisku 33 medailí ovládli hodnocení zemí na zimní olympiádě v Soči.

Článek
Fotogalerie

Ruské hvězdy nezřídka měly užívat nepovolené prostředky. Před hrami v Soči měl fungovat státní systém podpory pro nejméně 20 sportovců, z nichž většina získala medaili. Zmiňují se bobisté, lyžař Alexander Legkov, hokejový tým žen. Bez zapojení se do systému pro sportovce mnohdy měla být cesta do reprezentace zapovězena. A za krytí ještě měli platit. Tolik obecné teze, které spatřují světlo světa.

Ale jak to vypadalo konkrétně v praxi při vrcholné události, kdy má být vše pod kontrolou a často i několikerému testování se medailista nemůže vyhnout?

Šlo to, nastínil před časem Rodčenkov. A to za dlouhodobé spolupráce s ministerstvem sportu, tajnou službou, středisky vrcholového sportu a pracovníky laboratoře.

Měnili ještě před testem

Ještě před samotným testováním měly být v lahvičkách uskladněné vzorky vyměněny za starší „čisté" od stejných sportovců. V noci, kdy v laboratoři skončil běžný provoz, to neměl být až takový problém. Rodčenkov měl seznam ruských sportovců, kteří ten den odevzdávali vzorky. Ti sami pořizovali kopie formulářů při zkouškách, aby pak šlo jejich biologický materiál snadno najít.

S místností číslo 124, kde vzorky byly uskladněny, sousedil prostor označovaný jako sklad pod číslem 125. Mezi tím žádné přímo spojující dveře, pouze plastovým víčkem zakrytá díra ve zdi umožňující prostrčení lahvičky.

Každá ze skleněných nádobek má unikátní číselný kód, otevřít je bylo možné pouze speciálními kleštěmi rozlomením uzávěru. Vše dodáno oficiálním výrobcem.

Agent recept našel

Takto zapečetěné vzorky Rusů měl při „noční šichtě" do místnosti číslo 125, vlastně jakési  tajné laboratoře, Rodčenkovi podat dírou spolupracovník. Šéf materiál hned předal přítomnému agentovi, který se podle zaměstnanců laboratoře už před hrami intenzivně zajímal o to, jak se dostat do lahvičky a neporušit uzávěr. Podle všeho zručně našel recept.

Lahvičky odnesl a po chvíli je vracel prázdné. Rodčenkov už je jen vyčistil a naplnil staršími „čistými" vzorky. To vše v nočních temnotách za svitu jediné lampy.

Zhruba takovýto příběh nabídl Rodčenkov. Rozpovídal se pro The New York Times. Jsou v něm i nejasnosti. WADA ovšem z jeho slov vycházela, označila jej za věrohodného svědka a tyto praktiky po vyšetřování později ve své zprávě potvrdila. Měla prý k dispozici ještě jednoho nejmenovaného svědka.

Kdo je Grigorij Rodčenkov
Pro některé informátor či tzv. whistleblower. Pro jiné zrádce či lhář. Jeho oborem je analytická chemie. Je význačným odborníkem na látky zvyšující výkonnost. Od roku 2006 do roku 2015 stál v čele antidopingové laboratoře v Moskvě (Soči pod ni spadalo). Připouští svoji účast na tajném dopingovém programu pro zvýšení výkonnosti ruských sportovců.
Sedmapadesátiletý chemik byl v mládí atletem, když dostudoval, začal v roce 1985 působit v moskevské laboratoři. Později pracoval pro počítačové a energetické společnosti, aby se v roce 2006 vrátil ke svému oboru.
Když jeho sestra Marina byla v roce 2013 souzena za prodej látek podporujících výkonnost, začal si dělat starosti o svoji práci. Ale podle zahraničních médií po něm úřady překvapivě vůbec nešly. Sám pojal podezření, že byl ušetřen, aby sehrál klíčovou roli při ZOH v Soči.
V roce 2015, kdy vypukl skandál kolem ruských atletů, byl ze strany WADA obviněn, že nechal zničit 1400 testovaných vzorků. Musel opustit svůj post, mínil, že v Rusku je jeho život v ohrožení a odstěhoval se do Los Angeles.
Prezident Vladimir Putin jej před nedávnem údajně označil za muže s šílenou pověstí, po ZOH v Soči mu ovšem bylo uděleno vyznamenání.

Podle Rodčenkova, který sám také údajně měl míchat sportovcům „koktejl" rychleji eliminující stopy dopingu v těle, bylo vyměněno celkem sto vzorků. Nikdo nebyl usvědčen z dopingu, Rusko zažívalo medailové žně, jak to často v podání sportovců pořadatelské země her bývá.

Sám Rodčenkov zmizel coby oficiální činovník ze scény po propuknutí skandálu kolem dopujících ruských atletů loni na podzim. Rezignoval a odstěhoval se do Spojených států, kde spustil lavinu... Jeho dva spolupracovníci mezitím v Rusku zemřeli. Prý záhadně.

Rodčenkov po ZOH dostal řád za záslužnou činnost od prezidenta Vladimira Putina... Komicky nyní působí i dřívější zprávy o tom, kterak Mezinárodní olympijský výbor při samotné olympiádě „vysoce oceňoval" práci laboratoře v Soči. Ta pro zimní hry dostala akreditaci od WADA, ač sama tato organizace možnosti provádět v ní testy původně už v roce 2013 zvažovala a hovořilo se o odebrání patřičného povolení.

Reklama

Související témata: