Hlavní obsah

Zpětné testy odhalily doping u vzpěračských medailistů z Londýna

Budapešť

Zpětná kontrola vzorků z olympiády v Londýně 2012 odhalila doping u dalších jedenácti vzpěračů. Bylo mezi nimi i šest stříbrných a bronzových medailistů z Ruska, Běloruska, Arménie a Moldavska. Podle mezinárodní vzpěračské federace IWF byli všichni za nález anabolických steroidů do odvolání suspendováni.

Foto: James Ellingworth, ČTK/AP

Zakázané preparáty - ilustrační foto.

Článek

Mezi trojicí ruských provinilců je také pětinásobná mistryně Evropy Natalja Zabolotná, která v Londýně skončila druhá v kategorii do 75 kg. Olympijské medaile před čtyřmi lety získali i její krajané světoví šampioni Alexandr Ivanov a Světlana Carukajevová, Iryna Kulešová z Běloruska, Hripsime Churšudjanová z Arménie a Cristina Iovuová z Moldavska.

Druhá zpětná kontrola vzorků z her v Pekingu 2008 a Londýně 2012 odhalila dalších 45 dopujících sportovců. Spolu s první vlnou opětovných testů tak už bylo objeveno celkem 98 pozitivních vzorků.

Sportovní federace znovu kontrolují vzorky z her v Pekingu 2008 a z Londýna i kvůli státem organizovanému dopingu v Rusku a vzpěrači už mají na kontě celkem 31 pozitivních testů. Rozsáhlá aféra už také připravila o start na srpnové olympiádě v Riu de Janeiro zhruba stovku ruských sportovců.

Reklama

Související témata: