Hlavní obsah

Střelec Hoang získal v Riu první zlato pro Vietnam v historii OH

Sportovní střelec Hoang Xuan Vinh získal první zlato pro Vietnam v olympijské historii. V Riu de Janeiro vyhrál soutěž ve vzduchové pistoli. Premiérová medaile z Brazílie těsně unikla Slovensku, Juraj Tužinský byl čtvrtý.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Sportovní střelec Hoang Xuan Vinh, olympijský vítěz ve vzduchové pistoli.

Článek

Jednačtyřicetiletý Hoang vyhrál ve finále dramatický souboj s brazilskou nadějí na první cenný kov, kterou byl Felipe Almeida Wu. Ten dlouho vedoucího vietnamského střelce před poslední položkou k velké radosti bouřícího publika předstihl, ale Hoang se nenechal rozhodit a závěrečnou ranou 10,7 se vrátil o čtyři desetiny bodu s celkovým součtem 202,5 na první místo.

Postaral se tak o první olympijské zlato pro Vietnam, jehož sportovci dosud pod pěti kruhy vybojovali jen dvě stříbra. Zároveň si vynahradil zklamání z Londýna, kde mu před čtyřmi lety o jedno místo unikl ve vzduchové pistoli postup do osmičlenného finále a v libovolné pistoli byl o jednu desetinu čtvrtý.

Bronz získal Číňan Pchang Wej, jenž odsoudil o dvě desetiny bodu na nepopulární "bramborovou" pozici Slováka Tužinského. Páté místo obsadil trojnásobný olympijský šampion a obhájce zlata Čin Čong-o z Koreje.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Sportovní střelba:
Muži - vzduchová pistole:
1. Hoang Xuan Vinh (Viet.) 202,5 b.
2. Wu (Braz.) 202,1
3. Pchang Wej (Čína)
4. Tužinský (SR)
5. Čin Čong-o (Korea)
6. Giordano (It.)
7. Gončarov (Rus.)
8. Rai (Indie).

Reklama