Hlavní obsah

Ostrava definitivně přišla o evropské poháry

ČESKÁ REPUBLIKA

Ostravští fotbalisté zůstali znovu před branami evropských pohárů. O účast v nadcházejícím ročníku přišla Ostrava definitivně v neděli, na půdě sestoupujícího Hradce Králové. Kalich hořkosti si Baník vypil až do dna: vyrovnávací gól totiž inkasoval v 90. minutě.

Článek

Hradec Králové prolomil sérii střeleckého trápení, trvající 602 minuty až v samotném závěru utkání, když zásluhou premiérové ligové trefy Rolka zachránil s Ostravou alespoň bod. "Jsem rád, že jsme se dostali z útlumu posledních zápasů. Chtěli jsme vyhrát, abychom potvrdili náš vzestup, což se nám málem podařilo," uvedl Pavel Vrba, trenér hostí.

Domácí, mající sestupovou jistotu, nastoupili s pozměněnou sestavou, ve které chyběly stabilní opory zadních řad brankář Podhajský a obránci Pilný se Šmardou. Ostrava psychicky posílena výhrou v minulém kole nad Blšany hrála také jen o prestiž.

Hosté se ujali vedení v 38. min. Jejch nejlepší střelec Svěrkoš zůstal trestuhodně hradeckými obránci bez povšimnutí a vydařenou technickou střelou k tyči nedal Svobodovi v brance domácích šanci.

Hosté byli technicky vyspělejším a ofenzivněji naladěným týmem, ale přes další příležitosti nedokázali přidat druhou gólovou pojistku. Ani druhý poločas nenabídl divákům příliš atraktivní kopanou. Východočeši se snažili oživit hru příchodem Kalouska a Šmardy, ale pozorná obrana Baníku odolávala jejich marnému snažení o vstřelení branky.

Moravané pod "lízátky" třikrát po sobě zvítězili, ale radost z prodloužení neporazitelnosti jim pokazil v nastaveném čase první ligovou brankou Rolko a dal alespoň slabou útěchu zbytku věrným hradeckým fandům. "V utkání jsme si chtěli ověřit hráče pro následující sezónu, protože je zřejmé, že s některými se budeme muset rozloučit. Jsem spokojen na půl. Chceme soutěž dohrát důstojně," řekl Leoš Kalvoda, trenér Hradce.

Hradec Králové - Baník Ostrava 1:1
Branky: 38. Sirkoš 0:1, 90. Rolko 1:1. Rozhodčí Havrilla, žluté karty: Rolko, Šebek, poločas: 0:1,  diváků: 1279.

Žižkovu chyběla přesnost

Výkon nehodný nejvážnějšího uchazeče o Pohár UEFA předvedl Žižkov v souboji s Brnem, které navíc hrálo pětasedmdesát minut bez vyloučeného Libora Doška, ale i tak prodloužilo sérii neporazitelnosti na sedm zápasů. "Bojovali jsme s vlastní nervozitou a křečí. Chyběla nám přesnost. Remíza je samozřejmě ztrátou," posteskl si Vítězslav Lavička, trenér Viktorie.

Jeho svěřenci byli dlouhé minuty neškodní, a když už Buryán centrovaným míčem připravil šanci pro Novotného, ten míč nedokázal ani zpracovat. Přitom hosté už tou dobou postrádali útočníka Libora Doška, který po kontaktu s Klimplem vyfasoval červenou kartu.

Početní převaha nebyla na projevu domácích patrná, hráli nepřesně, často chybovali. Výjimkou v šedi průměru byl Pikl. Nejprve ve 32. min. po rohu Ščasného hlavičkoval těsně nad, vzápětí nachytal parádní dalekonosnou dělovkou v nedbalkách gólmana Belice - 1:0.

Brněnští pochopili, že musí hrát aktivněji, a Svoboda se řítil do velkého vápna, po souboji s Mlejnským se však penalty dožadoval marně. Závěr poločasu byl v režii hostů. Po rohu Pacandy přizvedl míč Křivánek, ale Křap hlavičkoval těsně nad. Posléze sestřelil Mlejnský na půlící čáře Svobodu, ale sudí Liba zcela nepochopitelně surový faul neodměnil ani žlutou kartou. Minutu před poločasem pak sice Abrahám po samostatné akci ve vyložené příležitosti napálil jen Pižanowského, ale Pacanda pohotovou dorážkou vyrovnal. "Bylo trestuhodné, že jsme nechali Brno vyrovnat těsně před poločasem," zlobil se Lavička.

Po přestávce měli sice domácí opticky převahu, ale herně soupeře nepřevyšovali. Nebezpečí pro Belice představovaly jen trestné kopy Pikla, který byl velmi aktivní. Na druhé straně vylekal Pižanowského Pacanda, jehož trestný kop zastavila tyčka. Následovaly dva fauly Saboua, ale jeho loket v Schusterově obličeji nechal Liba bez trestu, stejně tak skluz na půlící čáře opět na Schustera.

Závěr přinesl hodně vzruchu. Oravec nejprve prošel do vápna, ale Belic jeho pokus vyrazil nohou, Piklovu dělovku pak s námahou vytlačil na roh. Jenže ve finále mohli nepřesně hrající domácí přijít i o bod, neboť disciplinovaně bránící Brno vyráželo do nebezpečných brejků. Po akci čtyř hostujících borců, kterým čelili jen dva zadáci Viktorie, mířil těsně vedle Pacanda, jeho další únik pak zastavil Pižanowski. "Vyloučení nás přibrzdilo. Po přestávce kluci naplnili pokyny. Potvrdili jsme kvalitní hru z posledních zápasů. Jsem maximálně spokojen," usmíval se Karel Večeřa, trenér Brna.

Viktoria Žižkov - 1. FC Brno 1:1
Branky: 33. Pikl - 44. Pacanda. Rozhodčí: Liba, žluté karty Starec - Živný, červená karta 16. Došek (B), poločas 1:1, diváků: 1839

Jablonec s Teplicemi bez gólu

V severočeském souboji finalistů Poháru ČMFS se diváci gólu nedočkali, byť oba týmy nastoupily v kompletním složení. "S výsledkem nemohu být spokojen. Hlavně zpočátku jsme špatně vykrývali prostory a zlepšili jsme se až po přestávce. Ani k jednomu soupeři se nakonec nepřiklonilo štěstí a dělba bodů je asi spravedlivá," uvedl jablonecký kouč Vlastimil Palička.

Zápas začal ve svižném tempu, ale úvodní dvacetiminutovka se odehrála bez stoprocentní šance. V první příležitosti se až poté ocitl hostující Kolomazník, který pálil vedle Lovásikovy branky. Vzápětí se na opačné straně prosmýkl soupeřovou šestnáctkou mezi dvěma obránci důrazný Mašek, jehož střelu K. Rada v posledním okamžiku zblokoval na roh.

V polovině 1. poločasu se nad stadiónem spustil liják a mokrý terén od té chvíle ztěžoval hráčům kombinaci a finální přihrávku. Ve 33. min. neuspěl s hlavičkovým pokusem König. O další tři možnosti domácích se postaral Pokorný. Nejprve jeho hlavičku hosté odvrátili do bezpečí, posléze mířil z dobré pozice mimo a hned na začátku druhé půle střílel z těžkého úhlu, ale míč si cestu do branky nenašel.

O jedenáct minut později mohl skórovat Mašek, jehož ránu Leitner vykopl z brankové čáry. Nejblíž k rozhodnutí měl ale hostující Hunal, který v 80. min. po Doležalově rohu hlavičkoval do břevna.

Za devět dnů se oba celky střetnou ve finále Poháru ČMFS. Straka míní, že bezbrankový zápas nenaznačil vůbec nic: "Žádné tajemství nemáme. Nejsme v mateřské školce, abychom si hráli na schovávanou. Oba celky se dokonale znají a spekulace o taktizování v lize před pohárem jsou jen pro zasmání."

FK Jablonec - FK Teplice 0:0
Rozhodčí Řehoř, žluté karty: Laštovka, Weber - Tesařík, L. Zelenka, P. Voříšek, 2 640 diváků.

Olomoučtí rozhodli hned na začátku

Hanáci měli skvělý nástup a prakticky po 18 minutách o osudu zápasu rozhodli. "Nabádal jsem hráče, aby hráli uvolněně. Na terén ani psychiku se již totiž vymlouvat nemohli. Vzali si to k srdci, ale po třetím gólu až příliš. Obránci se již nezajišťovali a chvílemi působili až lhostejným dojmem. Jsem ale rád, že jsme vyhráli a z celkového pohledu předvedli kvalitní výkon, který musel potěšit," tvrdil kouč Sigmy Petr Uličný.

Do první šance se dostal už v 5. min. Kučera, ale Seman jeho ránu vytáhl na roh. O tři minuty později Vyskočil skvěle poslal do úniku Vlčka a ten nekompromisně zavěsil.Ve 14. minutě napřáhl z dvaceti metrů Kováč a Seman byl na jeho dělovku znovu krátký. Se zlou se potázal i v 18. min., kdy nestačil reagovat na Urbánkovu střelu z trestného kopu, která prošla zdí.

V té chvíli Hanáci jako by se až příliš uklidnili, začali hrát nekoncentrovaně a toho využil Lafata, když zužitkoval ideální přihrávku Vozábala. Za další tři minuty ale olomoučtí diváci znovu jásali, když gólman Seman nastřelil rovnou z výkopu Reitera a od něj se míč odrazil počtvrté za jeho záda.

"Tak raketový nástup jsem dlouho v naší lize nezažil. Sigma ale hrála skvěle, dynamicky, aktivně a nám nezbylo nic jiného, než se z toho vzpamatovat. Jsem rád, že jsme ale debakl odvrátili," řekl trenér Jihočechů Pavel Tobiáš. Jeho svěřenci, zejména po přestávce, skutečně přidali na důrazu, zvýšili aktivitu, snažili se směrem dopředu, ale nutno říct, že Sigma jim k tomu vlažnějším přístupem dopomohla.

V 61. min.Svoboda našel Lafatu, jeho ránu z hranice šestnáctky Vaniak vyrazil jen před sebe a dobíhající Svoboda dorazil do sítě. Pak už se většina soubojů odehrávala ve středu hřiště. Jen v 84. min. měl velkou příležitost domácí Vlček, ale tentokrát již minul.

Sigma Olomouc - České Budějovice 4:2
Branky: 8. Vlček, 14. Kováč, 18. Urbánek, 23. Reiter - 20. Lafata, 65. Svoboda. Rozhodčí Královec, žluté karty Urbánek, poločas: 4:1, 3688 diváků.

Za Slavii rozhodl Kuka

Dvě perfektní přihrávky Pitáka a dvě neméně perfektní zakončení Kuky se zasloužily už v první půlhodině o první jarní vítězství červenobílých na hřišti soupeřů. "První půle vyzněla jasně ve prospěch Slavie, šla snadno do vedení 2:0. Proti tak dobrému mužstvu se takový výsledek už těžko otáčí," uznal blšanský trenér Günter Bittengel.

Přitom domácí nezačali špatně. Hned ve 3. min. měl robustní Žemlík na hlavě ideální centr, ale neusměrnil míč dobře a ten se stal snadnou kořistí slávistického brankáře Černého. Potom se ještě blýskl sólovou akcí Josef Němec, ale vystřelil vedle.

V dalších minutách pozvolna přebírali hru slávisté. Přesnou kombinací získali střed hřiště a vyráželi do rychlých útoků. Dostálek ještě neměl přesnou mušku, netrefil se ani Vachoušek z přímého kopu přes zeď, ale ve 21. min. se červenobílí dočkali. Piták si zaběhl nečekaně z levé strany za blšanskou obranu a od brankové čáry přihrál ideálně Kukovi a ten usměrnil míč do branky. O sedm minut později si oba slávisté svou akci zopakovali. Tentokrát přihrával Piták zprava a Kuka přesvědčil, že góly dávat umí.

Slavia pak hrála v pohodě, někdy až v přílišné, po zaváhání obrany se do šance dostal Josef Němec, ale brankář Černý zachránil. Vedení Slavie mohl do poločasu zvýraznit po narážečce s Dostálkem Piták, ale Chvalovského nepřekonal a hned po přestávce měl na hlavě gól po centru T. Doška Dostálek, ale poslal míč nad branku.

Po přestávce hosté trochu přidali, agilní Josef Němec zlobil slávistickou obranu, Jiří Němec, který ve čtvrtek oslavil 37. narozeniny, dřel ve středu hřiště. Slavia naopak zvolnila tempo, v její hře chyběla přesnost z první půle a na trávník se vkrádala nuda. Vzruch přinesl až závěr. Pět minut před koncem po akci Šelichy Žemlík snížil, ale vyrovnání slávisté nepřipustili. Naopak v poslední minutě mohl vstřelit třetí gól Pražanů střídající Kalivoda.

Chmel Blšany - Slavia 1:2
Branky: 85. Žemlík - 21. a 28. Kuka. Rozhodčí Jára, žluté karty Tichota, Vorel, Jiří Němec, Bureš - Petrouš, poločas: 0:2, 3185 diváků,
Tabulka po 28. kole:
1. Sparta Praha27194446:1461
2. Slavia Praha281610260:1958
3. Viktoria Žižkov28147737:2949
4. Slovan Liberec27136838:3345
5. FK Teplice281261032:3142
6. Baník Ostrava281251138:3741
7. Tescoma Zlín27108931:3438
8. Marila Příbram28910932:2837
9. 1. FC Brno28991029:2736
10. 1. FC Synot281061235:3736
11. Sigma Olomouc28891128:3033
12. FK Jablonec28613925:3631
13. České Budějovice28851534:5129
14. Chmel Blšany28761526:3627
15. Bohemians Praha27491432:5121
16. Hradec Králové282131320:5019

Reklama