Hlavní obsah

Váňa se chystá na další Velkou pardubickou: Je až s podivem, že mě nic nebolí

Robert NeumannSport.czPrávo

Před osmi měsíci uvedl, že se vrací do sedla a chce jet další Velkou pardubickou. V červnu splnil kvalifikační kritéria, v úterý pak žokej Josef Váňa prohlásil, že je ve velké pohodě. Byť o uplynulém víkendu skončil v přípravném dostihu poslední. „Jsem v laufu," říká osminásobný vítěz Velké, který si to v neděli ve Velké Chuchli rozdá v exhibičním závodu s Václavem Chaloupkou. Jejich duel zpestří odpoledne, jehož vrcholem bude Velká národní steeplechase o Pohár Josefa Váni a 71. St. Leger.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Třiašedesátiletý žokej Josef Váňa plánuje startovat v říjnu po roční odmlce ve Velké pardubické steeplechase.

Článek

Jak se cítíte směrem ke startu ve Velké?

Zatím to vypadá dobře. Po sobotním běhání jsem ale doma zaslechl řeči, že pokud se nepolepším, pojede Rabbit Hawk Winga můj syn. Ovšem myslím, že si ho prosadím a poslední zářijovou kvalifikaci na něm pojedu já. (směje se)

Jste stoprocentně rozhodnutý, že letošní Velkou pojedete?

Chtěl bych. Jestli se budu cítit v takovém laufu jako teď, tak proč ne. Cítím se suprově, myslím, že je s podivem, že mě nic nebolí. Denně jezdím na kole, snažím se držet v cajku.

Trénujete víc než jindy?

Asi ne. I když na kole zřejmě jezdím víc, dvakrát, třikrát v týdnu si dávám pětadvacet kilometrů v náročném terénu. Což myslím, úplně stačí. Protože vidím, že ostatní žokejové dělají prd. (směje se)

Takže čím jste starší, cítíte se lépe?

Cítím se stejně dobře jak loni. Ale ukázaná platí.

Jak se Velká blíží, cítíte chvění?

Vůbec. Přísahám, že v den posledního dostihu, v půl šestý ráno, jsem nevěděl, jaký závod poběžím. Každý den jezdím jiného koně, nějaké vnitřní chvění ve mně rozhodně není.

Zapadá do přípravy na Velkou i nadcházející souboj s kamarádem Václavem Chaloupkou?

Jde pouze o to pobavit lidi. Bude to náš třetí duel. Před dvaceti lety mě Venca porazil, loni jsem mu to vrátil. Měl jsem lepšího koně. Venca je soutěživý typ, nedá mi nic zadarmo. I když má nějaké to kilo navíc. Ale prý shazuje, trénuje, běhá i se psem. (směje se)

Reklama

Související témata: