Hlavní obsah

Olympijského vítěze Krpálka přivítaly v rodné Jihlavě davy lidí

Olympijského vítěze Lukáše Krpálka dnes na náměstí v rodné Jihlavě přivítalo několik tisíc nadšených lidí. Pětadvacetiletý judista jim přivezl ukázat zlatou medaili, již vybojoval před dvěma týdny na hrách v Riu de Janeiro. Slavné okamžiky připomnělo promítání na velkoplošné obrazovce. Mezi gratulanty nechyběli představitelé jihlavské radnice a Kraje Vysočina, ani jeho bývalý trenér Josef Šimáček.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Několik tisíc lidí na Masarykově náměstí vítalo jihlavského rodáka a držitele zlaté olympijské medaile judistu Lukáše Krpálka. Vpravo je primátor města Rudolf Chloupek.

Článek
Fotogalerie

Jediný český olympijský vítěz z Ria přijel z Prahy, kde poslední léta žije a trénuje. Na Masarykově náměstí vystoupil na pódium před 18:30. "Jsem moc rád, že jste přišli, že jste mě přišli přivítat. Hrozně moc si toho vážím. Čekal jsem hodně lidí, ale tolik určitě ne," uvedl Krpálek. Novinářům pak řekl, že se do Jihlavy rád vrací, i když na to nemá moc času. "Jezdím jednou za dva měsíce, když to vyjde. Teď budu mít volněji, tak tu budu možná častěji," slíbil.

Letošní rok se Krpálkovi hodně vydařil, vrcholem byl zisk olympijského zlata. "Měl jsem štěstí ve všem. Narodil se mi syn, mám úžasnou rodinu, která mě vždycky podporovala," řekl. Splněno ale ještě nemá. "Chtěl bych navázat na podobné výsledky ve váhové kategorii nad 100 kilo. Vím, že to bude hrozně těžké," připomněl Jihlavanům již dříve avizovaný přestup do vyšší váhy.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek předal Krpálkovi desetikilový balík regionálních potravin. Mezi dárky od jihlavského primátora Rudolfa Chloupka našel judista malé kimono pro svého syna Antonína, který se narodil na začátku července. "Nejenom v Praze, ale i v Riu teďka mohou říci: Jihlava, zřejmě dobrej oddíl," připomněl primátor v závěru legendární scénku z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

"Hrozně moc chtěl, měl velkou vůli," zavzpomínal Josef Šimáček na Krpálkovy judistické začátky v Jihlavě. Tehdy Krpálek přišel do jeho družstva, kde byli dorostenci a junioři, jako nejmladší a nejslabší. "Za rok a půl zhruba je dohnal a postupem času je přerostl, nejen výškově, ale i výkonnostně," uvedl. Proto pak Krpálek odešel trénovat do Prahy.

Reklama