Hlavní obsah

Šonka slaví zlato a stříbro z mistrovství Evropy v akrobacii

Moravská Třebová

Český pilot Martin Šonka se na mistrovství Evropy v Moravské Třebové postaral o velký úspěch pro Česku republiku. V klasické akrobacii v nejvyšší kategorii Unlimited totiž skončil celkově druhý a v disciplíně freestyle dokonce zvítězil a obhájil tak titul evropského šampióna. Pro české sportovní letectví jde o úžasný výsledek, na který se v nejprestižnější kategorii čekalo tři desetiletí od posledního světového titulu Petra Jirmuse.

Foto: Sport.cz

Akrobacii si Martin Šonka vychutnal.

Článek

Velkými ambicemi Šonka před šampionátem zrovna nesršel. "Bohužel jsem neměl příliš času trénovat, takže jsem neočekával žádné velké výsledky. V podstatě jsem přiletěl z posledního závodu Red Bull Air Race z Anglie a skočil do šampionátu v akrobacii rovnýma nohama. Paradoxně mi to možná pomohlo. Tlak nebyl tak extrémní, i když se létalo na mé domovské základně, kde jsem se chtěl ukázat. Byl jsem uvolněnější, létalo se mi zkrátka dobře," líčí čerstvý šampión Martin Šonka.

Nejdříve na závodníky čekala v programu klasická akrobacie. V ní každý pilot absolvuje čtyři soutěžní lety. "Už první dva se mi povedly, což mě povzbudilo. Byla tady obrovská konkurence, několik mistrů světa, opravdu není lehké se tady prosadit."

České akrobatické jedničce nakonec vyšly podle představ i další dva pokusy a v celkovém pořadí se mu na záda koukal i loňský mistr světa Orlowski. "Rozhodují opravdu malé detaily, tady už nenajdete špatného pilota," dodává Šonka.

V celkovém pořadí nakonec nestačil pouze na Rusa Mamistova a vybojoval tak ohromně cenné stříbro. Na podobný výsledek v klasické akrobacii Česko v nejprestižnější kategorii unlimited nedosáhlo celých třicet let od posledního světového titulu Petra Jirmuse.

Freestyle si vychutnal

Šonka tím ale svou show neuzavřel. V sobotu se totiž letěl jeho oblíbený freestyle, ve kterém obhajoval titul. "Freestyle mě strašně baví, je to má srdcovka, je to jen o vás a o tom, co s letadlem dokážete. Máte skoro absolutní svobodu. Věděl jsem, že nemám moc natrénováno, ale tady jsem chtěl opravdu moc uspět."

A také se mu to povedlo. Ve freestylu nakonec nechal za svými zády všechny ostatní a znovu se tak stal mistrem Evropy. "Mám obrovskou radost. Měl jsem strašně náročný program, závody air race, hodně air shows a spoustu dalších povinností. Opravdu jsem nevěděl, co výsledkově očekávat. A získat zlato a stříbro, navíc na své domovské základně, to je neskutečný výsledek."

Reklama

Související témata: