Hlavní obsah

Bojovnice a sportovní legenda. Tak vzpomínají na Čáslavskou sportovci

Mezi sportovci patřila mezi oblíbené tváře, všichni věděli, jaké úspěchy měla Věra Čáslavská za sebou. Jedenáctinásobná olympijská medailistka po boji s rakovinou slinivky zemřela v úterý večer ve věku 74 let. „Dnešní den zůstane černým dnem v mém srdci. Odešla nám sportovní legenda, úžasný člověk, který dokázal rozdávat naději a optimismus, byla mým velkým vzorem - paní Věra Čáslavká. Nikdy nezapomeneme!“ napsala na svůj facebookový profil Martina Sáblíková.

Foto: Profimedia.cz

Gymnastka Věra Čáslavská

Článek
Fotogalerie

„Věra Čáslavská byla jednou z nejvýznamnějších osobností v historii českého sportu. Byla vždy příkladem pro ostatní, ať už jako sportovkyně, díky svým občanským postojům nebo díky obdivuhodné bojovnosti, kterou prokázala v osobním životě. Do poslední chvíle byla plná energie, kterou dokázala rozdávat všem lidem v jejím okolí. Bude nám velmi chybět," uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

„Trénovali jsme spolu. Zpráva o jejím odchodu mě hodně zasáhla. Byla moje trenérka, byla mým velkým vzorem. Ona byla obrovská žena i bojovnice. Věrky jsme si nesmírně vážili. Přistupovala k trenéřině, jako když sportovala, těžko se mi o tom mluví," řekla pro Českou televizi Zdenka Komrsková, bývalá gymnastka.

"Přesně tak! Nikdy nezapomeneme!" napsal na svůj facebookový profil Lukáš Krpálek, olympijský vítěz z Ria.

Synek se nedovolal

"Na paní Čáslavskou budu vzpomínat vždy jen v dobrém. Vždy mě podporovala, fandila mi a navíc to byla největší legenda českého sportu. A nejen sportu. Byla to i bojovnice za takové to lidství. Byla hrozně čilá, aktivní," vzpomínal skifař Ondřej Synek, který se s Čáslavskou sešel také před odletem do Ria.

„Měl jsem tenkrát jít na rehabilitaci a tak jsme se rozpovídali, že jsem zjistil, že mám hodinu a půl po terapii. Musel jsem se pak omlouvat, že nedorazím, ale všichni to chápali, protože tohle mělo přednost," uvedl trojnásobný olympijský medailista, který v Riu získal bronz. "Po olympiádě jsem jí psal, pak i zkoušel volat, ale bohužel jsem se jí nedovolal," litoval Synek.

"Derou se mi slzy do očí! Zemřel nejen jeden z největších velikánů světového sportu, ale především skvělý člověk, na kterého nikdy nezapomenu. Věrko, bylo mi ctí být jedním z tvých přátel. Budiž ti země lehká," napsal na facebooku olympijský vítěz z Atén a bývalý světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle.

"Věra pro mě byla, je a bude vzor člověka, který ukázal světu odvahu se vzepřít, když se většina bála. Nehleděla při tom na svoji další kariéru a budoucnost. Sportovní svět ji miloval a obdivoval. Já také," řekl ČTK trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný.

Výjimečná, silná, bojující a inspirující žena

"Výjimečná, silná, bojující a inspirující žena. Jsem vděčná za každé setkání," napsala na svém facebookovém profilu kajakářka Štěpánka Hilgertová, majitelka dvou zlatých medailí ve vodním slalomu.

Předseda Klubu olympioniků Oldřich Svojanovský ocenil, jak Čáslavská se zákeřnou nemocí statečně bojovala. Majitel dvou olympijských medailí z veslování řekl ČTK, že porazila i prognózy lékařů, kteří jí při rakovině slinivky tolik času nedávali. Onemocnění jí bylo diagnostikováno loni v květnu.

Ještě před třemi týdny s ní Svojanovský byl na dětské olympiádě v Kutné Hoře, kde zapalovala olympijský oheň. "Měla tam ten svůj ruksáček s kapačkami a přestože na tom určitě nebyla dobře, snažila se šířit kolem sebe optimismus. Bojovala do poslední chvíle tak, jak byla zvyklá ze sportu," řekl Svojanovský.

Mezi obdivovatelky Věry Čáslavské se řadí i jiná sportovní legenda, zlatá oštěpařka z her v Helsinkách v roce 1952 Dana Zátopková. "Obdivovala jsem její velké výkony, kterými proslavila naši republiku po celém světě. Neměla ten život lehký, ale všechno kolem sebe snášela velmi statečně. Přeji Věře, aby na tom gymnastickém nebi našla klid a pokoj. Dobrých přátel už tam má bohužel dost," řekla serveru lidovky.cz třiadevadesátiletá olympijská vítězka.

Reklama

Související témata: