Hlavní obsah

Šonka se s evropskou částí Air Race rozloučil čtvrtým místem

Akrobatický pilot Martin Šonka obsadil v šestém závodě seriálu Red Bull Air Race na Lausitzringu čtvrté místo a zaznamenal druhý nejlepší výsledek v sezóně. Lépe dosud zabojoval jen v Čibě, kde skončil druhý. V celkovém pořadí mu body z Německa vynesly posun z osmého na šesté místo. Druhý český pilot Petr Kopfstein skončil jedenáctý.

Matt Hall vyhrál 6. závod seriálu Red Bull Air Race.Video: Reuters

 
Článek

Šonka přitom byl po kvalifikaci přeřazen na poslední místo kvůli překročení limitu otáček motoru a musel v prvním vyřazovacím kole nastoupit proti vítězi kvalifikace Nigelu Lambovi z Anglie. I přes penalizaci za špatný průlet branky ho ale dokázal porazit. "Nigel udělal stejnou chybu jako já a to nás zachránilo," uvedl Šonka v tiskové zprávě.

Proti Američanovi Michaelu Goulienovi pak podle svých slov předvedl nejlepší let za celý víkend. "Bohužel ve finále už jsem to nedokázal zopakovat. Udělal jsem dvě chyby, které letadlo zpomalily. Až moc jsem tlačil na pilu. Čtvrté místo nakonec celkem beru, ale ten pocit z bramborového umístění je smíšený. Zvlášť, když jsem si to pokazil vlastně sám," řekl Šonka, který před týdnem v Moravské Třebové obhájil titul mistra Evropy v disciplíně freestyle a skončil druhý v klasické akrobacii v nejvyšší kategorii Unlimited.

Poslední evropský závod sezóny vyhrál Australan Matt Hall, před závěrečnými dvěma díly v Indianapolis a Las Vegas je v čele Němec Matthias Dolderer.

Red Bull Air Race v akrobatickém létání na Lausitzringu:
6. závod seriálu:
1. Hall (Austr.)
2. Dolderer (Něm.)
3. McLeod (Kan.)
4. Šonka
...11. Kopfstein (oba ČR)
Průběžné pořadí (po 6 z 8 závodů):
1. Dolderer 65,25 b.
2. Hall (Austr.) 48,75
3. Arch (Rak.) 41
...6. Šonka 27
14. Kopfstein 2

Reklama

Související témata: