Hlavní obsah

Bývalý pilot F1 Zanardi má z paralympiády druhé zlato

Bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi získal na paralympijských hrách v Riu druhou zlatou medaili. Po triumfu v časovce v kategorii handbiků získal devětačtyřicetiletý Ital další titul společně s kolegy v týmové štafetě kategorie H2-H5. Ze silničního závodu, který před čtyřmi lety v Londýně ovládl, vybojoval v Riu ve čtvrtek stříbro.

Foto: Mauro Pimentel, ČTK/AP

Alessandro Zanardi (vlevo) slaví se svými kolegy Lucou Mazzonenim a Vittoriem Podestou vítězství v týmové štafetě kategorie H2-H5.

Článek

Zanardi byl posledním z trojice ve štafetě, kterou Italové jasně ovládli. Společně se Zanardim jeli Vittorio Podesta a Luca Mazzone. Podesta dokončil svůj první úsek na třetí místě, Mazzone dostal Italy do vedení a Zanardi náskok ještě navýšil z 13 na 21 sekund. Po trojím vystřídání nakonec vyhráli o 47 sekund.

"V posledním kole mi přes cestu hned za zatáčkou přeběhl pes, což byla docela nebezpečná situace," řekl Zanardi. "Netrefil jsem ho, ale měl jsem namále, musel jsem hodně manévrovat," popsal muž, který přišel o nohy v září 2001 při nehodě v automobilovém závodu seriálu CART na německém Lausitzringu. "Bylo to docela úsměvné, ale v tu chvíli jsem se moc nesmál," doplnil.

Reklama