Hlavní obsah

Když olympionici obléknou maskáče: boj s tanky, ostrá střelba

Praha/Vyškov

S oštěpem by se v boji jistě neztratil, ale ve vojenském prostoru Březina na Vyškovsku se praporčík Vítězslav Veselý učí při dvoudenním cvičení používat i jiné zbraně. A spolu s ním dalších 28 sportovců, kteří mají v Armádním sportovním centru Dukla smlouvy jako vojáci z povolání, mezi nimi i olympijští medailisté skifař Ondřej Synek, kajakář Josef Dostál či moderní pětibojař David Svoboda.

Cvičení sportovců z DuklyVideo: Ivana Roháčková

 
Článek
Fotogalerie

V pondělí měli sportovci na programu boj s tanky a obrněnými vozidly, nácvik střelby z pušky i pistole, házení ručních granátů a noční pohyb pod palbou nepřítele. Po noci ve srubovém táboře čekala v úterý účastníky cvičení tzv. ohňová dráha, tedy cvičiště zápalných látek a průstup kontaminovaným terénem.

Olympionici si na cvičišti vyzkoušeli „přejetí" tankem v jámě i zákopu či seskok na pancíř a zatemnění průzorů osádky. Nebezpečně vypadající úkony se obešly bez pohrom a jediné ztráty tak hlásil veslař Synek, jemuž odpadly obě podrážky od nafasovaných kanad.

Cvičení se účastní také atleti Pavel Maslák, Jakub Holuša a Lukáš Melich, deblkanoisté Filip Dvořák s Jaroslavem Radoněm, kajakáři Jan Štěrba a Lukáš Trefil či vodní slalomáři Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem.

Reklama

Související témata: