Hlavní obsah

ČR - Turecko 3:1Stolní tenisté vykročili do kvalifikace ME úspěšně

České národní týmy vykročily do kvalifikace mistrovství Evropy ve stolním tenisu vítězně. Před čtyřmi stovkami fanoušků v Plzni dnes muži porazili Turecko 3:1 a ženy si na stejném místě poradily s Litvou 3:2.

Článek

Turci přijeli bez své největší opory Li Ahmeta, padesátého hráče světového žebříčku, a svěřenci trenéra Jindřicha Panského výhodu využili.

V úvodním duelu ale Lubomír Jančařík prohrál s Ibrahimem Gunduzem. "Luboš to měl dost složité, kvůli zácpě na dálnici přijel o dost později, než původně plánoval, a dostával se do tempa hodně pomalu. Navíc bylo zřejmé, že turecký trenér popletl sestavu a na pozici dvojky postavil svého nejlepšího hráče. To si uvědomil až ve chvíli, kdy měla začít první dvouhra," uvedl Panský na svazovém webu.

Tomáš Konečný a Dmitrij Prokopcov poté vyhráli bez ztráty setu a třetí bod přidal Jančařík. První set s Abdulahem Yigenlerem sice prohrál, ale po prvním míči druhého setu se zdravě naštval a soupeře zdolal 3:1, i když využil až pátý mečbol.

"Bylo to velmi důležité vítězství a důležité je i skóre 3:1. Turci jsou totiž schopni do odvety postavit Ahmeta, a pak to bude mnohem složitější. Proto musím pochválit všechny tři naše hráče, že roli favorita zvládli na jedničku," řekl Panský.

Roli favoritek potvrdily i ženy. Trio Renáta Štrbíková, Hana Matelová a Dana Čechová dokázalo získat tři body přes dvojku a trojku Litvy, Češky tak vyhrály 3:2. Dva body soupeře získala bývalá mistryně Evropy Ruta Paskauskieneová.

"Podle výsledků to vypadá, že vše šlo podle plánu, ale tak jednoduché to nebylo. Litevky na pozici tři postavily druhou nejlepší hráčku, takže za stavu 1:1 měla Dana Čechová dost těžký úkol. Hrála doma v Plzni, na tribuně její výkon sledovali známí, rodina, ale vše dopadlo dobře. Předvedla opravdu vynikající výkon a pak už bylo jasné, že nám vítězství neuteče," pochválil trenér Pavel Krpec Čechovou.

Ukončit utkání mohla už v souboji týmových jedniček Štrbíková, která s Paskauskieneovou prohrála až 10:12 v pátém setu. "Je to škoda, protože jsem Renči tohle vítězství moc přál. Byl to pro diváky asi nejhezčí zápas," řekl Krpec. Rozhodující bod přidala hravě Matelová proti mladičké Kornelii Riliskyteové. "Jsem ale moc rád, že jsme vstoupili do kvalifikace bez větších problémů," dodal Krpec.

Boje o nasazení na evropském šampionátu v Lucembursku v roce 2017 budou pokračovat 1. listopadu, kdy se čeští muži představí v Rumunsku, ženy pojedou do Srbska.

Kvalifikace ME družstev ve stolním tenisu v Plzni:
Muži - skupina J:
ČR - Turecko 3:1
Jančařík - Gunduz 0:3 (-7, -5, -9)
Konečný - Yigenler 3:0 (3, 7, 6)
Prokopcov - Ulucak 3:0 (7, 9, 7)
Jančařík - Yigenler 3:1 (-7, 6, 1, 15)
Ženy - skupina G:
ČR - Litva 3:2
Štrbíková - Riliskiteová 3:0 (5, 6, 6)
Matelová - Paskauskieneová 1:3 (-7, -5, 8, -6)
Čechová - Stuckyteová 3:0 (4, 4, 8)
Štrbíková - Paskauskieneová 2:3 (9, -2, -6, 5, -10)
Matelová - Riliskiteová 3:0 (1, 5, 4)

Reklama

Související témata: