Hlavní obsah

Velkou pardubickou poběží jen patnáct koní, cizinci na startu chybějí

Praha
Aktualizováno

Pouze patnáct koní bude na startu letošní Velké pardubické, která se tradičně běží druhou říjnovou neděli. Při pátečním losování čísel, které obstaral herec Pavel Trávníček, dostal číslo 1 možná nejlepší ze tří koní trenéra Josefa Váni staršího, Zarif v sedle s žokejem Josefem Bartošem. V Pardubicích se tentokrát při steeplechase na 6900 metrů s dotací pět miliónů korun neobjeví žádný zahraniční kůň ani žokej, což se stane teprve počtvrté za posledních patnáct let.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Josef Váňa (vlevo) a herec Pavel Trávníček během losování startovních čísel na 126. ročník dostihového závodu Velká pardubická.

Článek
Fotogalerie

Chybět bude osminásobný vítěz Josef Váňa starší. Sice uvažoval o účasti v sedle koně Rabbit Hawk Wing, ale po pádu ve čtvrté kvalifikaci usoudil, že osmiletý ryzák ještě není na závod po skokanské stránce připraven. Odhlásit se musel i dodatečný loňský vítěz Ribelino s žokejem Kašným, protože kůň má drobné zranění.

Získat vysněnou výhru, o kterou již dvakrát přišel, se naopak pokusí loni kvůli dopingu diskvalifikovaný vítěz Nikas znovu spolu s žokejem Markem Stromským. S koněm Charme Look pojede žokej Jan Faltejsek, který vyhrál třikrát s hnědkou Orphee des Blins. „Favoritů je ale víc. „V tomhle ročníku jsou všichni soupeři. I při tom malém počtu startujících bude letošní Velká pardubická dost vyrovnaná," konstatuje Josef Váňa starší.

Nižší počet účastníků než letos měl slavný dostih naposledy před pěti lety, kdy jich vyrazilo pouze čtrnáct. „Těžko říci, jestli je lepší, když je koní víc, nebo míň. Pamatuju, že startovalo dvakrát víc koní než letos a dojela jich hrstka. Trošku mě ale mrzí, že na startu není žádný zahraniční účastník. Závod to svým způsobem ochuzuje, přesto věřím, že se i tohle do budoucna zlepší," tvrdí Váňa, který bude držet palce synovi v sedle jednoho ze svých koní. „Všichni moji koníci jsou dobří, a pokud je nepotká malér, mohou být hodně vpředu. Na číslech až tolik nezáleží. Jsem sice trochu pověrčivý, ale je mi to houbelec platný, stejně se vždycky rozhoduje na dráze," uvažuje Váňa.

„Pro každého trenéra i žokeje je výhra ve Velké pardubické to nejprestižnější, co u nás můžeme dokázat, pořád je to pro mě hlavní hnací motor," říká ikona jezdeckého sportu, která z pozice trenéra připravila vítěze Velké pardubické už devětkrát.

Startovní listina 126. ročníku Velké pardubické steeplechase
kůňjezdecstáj/trenér
1 ZARIFBartošKöi Dent/Váňa st.
2 HEGNUSKousekŠevců/Olehla
3 PARETOMyškaWrbna Racing/Olehla
4 TER MILLOdložilMalá Morávka/A. Novák
5 TEMPLÁŘM.NovákLuka-trdelnik/A. Novák
6 ANGE GUARDIANKratochvílAnděl strážný/Váňa st.
7 UNIVERSE OF GRACIEKorytářBORS Břeclav/Horáková
8 AMARAGONSložilMaxa-Nýznerov/Poles
9 REAPERSpáčilWrbna Racnig/Olehla
10 RABBIT WELLVáňa ml.Trhový Štěpánov/Váňa st.
11 CHARME LOOKFaltejsekOrling/Růžičková
12 NIKASStromskýCastor/Popelka
13 PUNTARENASSovkaNicole TJ Monty UH/Holčák
14 PEINTRE ABSTRAITMatuskýElektromontáže Mička/Holčák
15 RENDEZ VOUSLiškaEŽ Praha/Junková

Reklama