Hlavní obsah

Fury a jeho smutná groteska kolem Klička a pásů šampiónů pokračuje

Praha

Porazil šampióna a stal se obletovaným, fanoušci a média hltali jeho výroky, smáli se, bavili. Postupem času se ale obrázek boxera Tysona Furyho mění v uvadající se podívanou člověka, který chce na sebe především upozornit. O box v ringu už moc nejde. Řeči, urážky, odkládání odvety s Vladimirem Kličkem, doping. To jsou za poslední rok jeho údery, spíše ale podpásové.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tyson Fury (vlevo) v duelu s Vladimirem Kličkem.

Článek
Fotogalerie

Listopad 2015 a velká sláva. Kličko jedenáct let nepoznal hořkost porážky, až Fury ho v německém Düsseldorfu překvapivě porazil. Legendární Ukrajinec prohrál na body. Brit mu sebral čtyři pásy šampióna profesionálních organizací WBA, WBO, IBO a IBF a stal se novým mistrem světa v těžké váze. Gratulace, vivat. „O tohle jsem usiloval celý život. Jsem zrozený k boji," řekl před rokem. Po tomto boji se už v ringu neobjevil.

V prosinci ho dokonce BBC zařadila na seznam možných adeptů na britského sportovce pro rok 2015. On vedle Andyho Murrayho a Lewise Hamiltona. Fury sice boxerský šampión, ale u veřejnosti kontroverzní. Petici proti podepsalo více než sto tisíc lidí. Homosexualita a potraty by měly být podle něho postaveny mimo zákon podobně jako pedofilie. To měl říci Fury, který se také vyslovil pro legalizaci dopingu ve sportu. Myšlenka, že všichni by byli na stejné úrovni.

V únoru žila šance na odvetu, hovořilo se o květnu a červnu. Co na to sedmadvacetiletý Fury? „Těžko se mi hledá motivace. Nechci, aby pro mě byl sport jenom o penězích. Možná radši skončím," řekl profesionál, který v ringu vyhrál 25 zápasů, z toho 18 k.o. O konci mluvil ten, který prohlásil, že je zrozen k boji. V srpnu mu bylo osmadvacet let. Kličko je o dvanáct let starší.

Dohoda na červenec

Nakonec došlo k dohodě - 9. červenec v Manchesteru a odveta. Psal se duben roku 2016. „Je to fyzická troska. Už před prvním zápasem si nadělal do kalhot," pronesl Fury směrem ke Kličkovi. „Ten, kdo posílá ženy do kuchyně a homosexuály srovnává s pedofily, tomu můžu říct jen: Fuck off!" reagoval Ukrajinec.

Květen: „Tohle bude můj nejlepší zápas," napsal Fury na svém twitteru. „Jsem tlusťoch, nemám životosprávu, ale i to na tebe stačí. Máš figuru kulturisty, ale sundal tě špekoun," rýpl si Fury, vyhrnul triko a poplácal se po vlnícím se břichu.

Za měsíc bylo po odvetě, Brit oznámil, že si poranil kotník a bude až sedm týdnů mimo. Stane se, zdraví je přednější. „Jakmile se kotník dá do pořádku, vymyslíme nový termín. Díky a Bůh s vámi," dodal Brit. Po čase se tak objevil na světě nový termín - 29. října v Manchesteru. „Nemůžu se dočkat," vyslal na začátku července pozitivní balónek Fury.

Uběhly čtyři týdny a byla tu další komplikace. Antidopingová agentura (UKAD) potvrdila, že Fury je kvůli pozitivnímu testu předběžně suspendován, až do vyřešení případu ale může stále boxovat. Jenže Brit nepotvrdil termín odvety a Kličkovi došla trpělivost, dokonce pohrozil soudem.

Výsměch o konci kariéry

„Chtějí měnit mnoho částí ve smlouvě, důležité části, finanční podmínky atd. Myslím si, že se musíme ujistit, abychom dosáhli na naše práva, proto se musíme obrátit na soud v Německu, protože kontrakt je pod německou jurisdikcí. Prosazujeme svoje práva, a to je to, co budeme dělat," citoval Kličkova manažera Bernda Boenteho Boxing News.

V září Fury potvrdil, že bude boxovat, ale přitom byl stále vyšetřován kvůli dopingu, hrozilo mu odebrání všech mistrovských pásů. Na následné tiskové konferenci k zápasu byl jen Kličko, Fury měl údajně problém s autem, nedorazil. Na konci měsíce bylo vše zase jinak, další zdravotní trable na straně Brita.

Zatím poslední kapitolou byl údajný konec kariéry. Tento jepičí příběh žil pár hodin, pak se Fury všem vysmál, šlo o vtip. „Ha ha ha, mysleli jste si, že se Cikánského krále zbavíte tak lehce! Já tu zůstávám," napsal na twitteru. „Až se uzdravím, budu hájit to, co je mé - trůn těžké váhy," dodal 206 centimetrů veliký boxer. Ale věří mu ještě někdo vůbec?

Kličko už ne. Chování Furyho došlo tak daleko, že management, který zastupuje jeho rivala, už nechce s Britem mít nic společného. Kličko má nový cíl, tím má být Anthony Joshua, který je šampiónem organizace IBF a v profi ringu ještě neprohrál.

Proběhne někdy odveta mezi Furym a Kličkem?
Ano
12,7 %
Ne
87,3 %
Celkem hlasovalo 7207 čtenářů.

Reklama

Související témata: