Hlavní obsah

Chladné počasí mám rád, snad se bude líbit i koni, směje se před nedělní Velkou žokej Myška

Pardubice

Těšil se, že při nedělní 126. Velké pardubické bude v sedle Goscatera, se kterým vyhrál poslední kvalifikaci v září. Koně, kterého žokej Jaroslav Myška připravuje s manželkou v jejich stáji. Kvůli jeho zranění ale musel změnit plán, při svém 15. startu ve slavném dostihu pojede Pareta. Naděje na jeho premiérový triumf ve Velké podle sázkových kurzů notně klesla, zkušený jezdec i tak věří v dobré umístění.

Foto: Milan Křiček

Jaroslav Myška s manželkou (a trenérkou koní) Štěpánkou a synem.

Článek

Kdy padla možnost, že Goscater pojede Velkou?

Prakticky hned po poslední kvalifikaci. Čtyři dny po ní byly dohlášky, považovali bychom za velké riziko ho přihlásit. Nebyl čas dát ho stoprocentně do pořádku.

Považujete za problém, že nepojedete svého koně?

Jsem malinko skeptický. Goscater ukázal, že má všechny potřebné atributy pro Velkou. Pareto je ale také zkušený, dva roky zpátky jsem ho jezdil pravidelně. Letos jsme spolu byli čtvrtí ve Vratislavi. Věřím, že formu bude mít. Na druhou stranu, s manželkou trénujeme koně, připravujeme je pro majitele. Děláme všechno, aby byli spokojeni. Moje práce jezdit pro druhé je, uvozovkách, na druhé koleji.

Celý týden se očekávají přeháňky, bude chladno. Vyhovuje vám toto počasí?

Mám tohle rád. Nejvíc trpím, když je vedro a svítí slunce. Byl bych nejraději, kdyby se dostihy konaly od poloviny října do půlky prosince, a pak od ledna do března.(směje se)

Nastal tedy váš čas?

Snad budu mít i koně, aby se mu toto počasí líbilo také.(směje se)

Přemítáte, na kterém místě byste mohl skončit?

Dotace jsou do sedmého místa, myslím, že Pareto by měl být schopen se do sedmé příčky zamotat. Třeba se ale podaří vyšší umístění. Neházím to do pytle, kůň je to dobrý. Nemyslím, že šance nemám.

Máte za sebou 14 startů ve Velké. Cítíte ještě vnitřní chvění?

Kdepak. Tím, že naše stáj bude mít v rámcových dostizích patnáct koní, mám nervy, aby některý z nich nepřišel k úhoně, nebo neonemocněl. Mám hlavu zasekanou těmito starostmi, nemám čas přemýšlet nad sebou, jak pojedu poslední dostih v neděli.

Reklama