Hlavní obsah

Nikas má druhou šanci a smolař Stromský třikrát větší chuť. Trenér Váňa může útočit na 10. triumf

Nejnižší kurz na vítězství má z patnácti účastníků nedělní Velké pardubické devítiletý hnědák Charme Look (3:1), kterého pojede žokej Jan Faltejsek. Je tak brán za největšího favorita. Až za něj bookmakeři řadí Rabbit Wella (4:1) s Josefem Váňou ml., Zarifa (5:1) s Josefem Bartošem a Nikase (6:1) s Markem Stromským. Tolik strohá čísla.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Marek Stromský a hnědák Nikas v cíli loňské Velké. To ještě netušili, jaká dopingová zápletka přijde.

Článek

O čem ale vlastně může být letošní ročník vrcholného domácího dostihu? Třeba o druhé šanci Nikase, který o triumf loni přišel po dopingovém případu? Nebo třeba o desátém trenérském triumfu Josafa Váni staršího?

„Zdají se mi všichni dost vyrovnaní. Při tak malém počtu startujících nevidím jasného favorita, ale je zřejmé, že Faltejsek nasadí tempo a zkusí všechny ucválat. Žokej i ten koník s velkou kapacitou plic mají silný fyzický fond, takže to bude jeho zbraň," uvažuje osminásobný žokejský vítěz Josef Váňa starší, letos jen v roli trenéra Rabbit Wella a Zarifa.

Hlavní dostih odpoledne startuje v 16.40 h před kamerami České televize a koně čeká 31 překážek včetně Taxisova příkopu. Z dotace, která činí pět miliónů, vydělá vítěz rovné dva. Mítink probíhá už od dopoledních hodin.

Oba jeho koně už v minulosti Velkou pardubickou absolvovali, zatímco Charme Look tak dlouhý dostih ještě neběžel. „Zkušenosti s distancí 6900 metrů se můžou projevit. Zvlášť když zaprší, naše koně mají radši hluboko," říká Váňa, který sleduje i výsledek svého senátního klání, v němž prošel do druhého kola.

„Kdybych byl zvolen, tak už se do sedla asi nevrátím. Jinak jsem připravený jezdit dát," říká legenda, která za dvanáct dní oslaví 64. narozeniny.

Letos určitě do boje v sedle nevyrazí, Rabbit Hawk Wing, s nímž chtěl startovat, neměl patřičnou skokanskou formu.

Do výčtu favoritů zato patří i Nikas, který přišel o loňské vítězství, protože se v jeho těle objevily stopy zakázaných látek kofeinu a theobrominu. „Byl to šok, když po měsíci řekli, že Nikasovi něco našli. Podlomily se mi nohy, tisíc myšlenek a prázdno. Děsný pocit," vzpomíná tradiční smolař dostihu Stromský, ale tvrdí, že vše, co musel prožít, do něj nalilo tolik motivace a adrenalinu, že má letos třikrát větší chuť. „Chci, aby teď Nikas chytil svou druhou šanci."

Stravu koně ve stáji Orling speciálně hlídají. „Nikas má na to, aby se popral o výhru, ale jdeme do toho s pokorou. Byl bych spokojený, kdyby se od něj konečně odlepila smůla a mohl ukázat své schopnosti," přeje si trenér Stanislav Popelka, podle nějž bylo klíčové přesvědčit Stromského, aby jel znovu Nikase.

Reklama