Hlavní obsah

Jsem vynervovaná, ale ať mi je zase špatně, jásala trenérka. Faltejskovi vítěze příště seberou

Pardubice

Třiadvacet let čekala, až poprvé v sedle dokončí Velkou pardubickou. Sen si splnila před dvěma roky, ve svých 50 letech. Při nedělním 126. ročníku slavného závodu byla Martina Růžičková premiérově čistě v roli trenérky. A hned slavila triumf. Žokej Jan Faltejsek dovedl favorizovaného Charme Looka bezchybně k vítězství. Majiteli koně, stáji Orling, vydělal 2 milióny korun.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítěz 126. Velké pardubické žokej Jan Faltejsek a trenérka Martina Růžičková.

Článek
Fotogalerie

„Je to jako sen, nemůžu uvěřit, že to náš zlatý kůň zvládl! Hlavně, že doběhl zdravý, výhra je velký bonus," radovala se Růžičková. Přitom před dvěma měsíci byla psychicky dole, neboť se zranila Barbora Málková, která měla Charme Looka původně jet. Zoufale hledala náhradu, prožila bezesné noci. Pro jistotu se dokonce pustila znovu do tréninku. Nakonec oslovila Jana Faltejska.

„Ten nápad dostala Bára, když byla v nemocnici. Jsme rádi, že jsme se s Honzou domluvili, nikoho lepšího jsme si nemohli přát," těší Růžičkovou. „Jsem šťastná, že to takhle dokonale vyšlo. Příští rok si to už dáme s Charme Lookem spolu. Snad to vyjde," doplnila Málková.

Devítiletý valach se pohyboval po celý závod na špici, nakonec přesvědčivě zvítězil před jiným nováčkem Velké pardubické Ange Guardianem s žokejem Janem Kratochvílem. Třetí skončil Zarif s Josefem Bartošem.

„Vlastně jsem se jen vezl. Děkuji trenérce za skvěle připraveného koně," pochvaloval si Faltejsek. K osmi triumfům legendárního Josefa Váni mu ještě čtyři chybí. Věří, že ho dožene? „Váňu nejde dohonit. Abych jezdil do šedesáti, to asi neklapne," culil se 33letý žokej, který si myslí, že Charme Look může Velké vládnout i v příštích ročnících. „Jsem vynervovaná, ztrhaná, zhubla jsem za poslední týdny několik kilo. Jestli by to však mělo dopadnout za rok stejně, ať je mi klidně zase špatně," smála se Růžičková.

Zatímco ona byla samý úsměv, Josef Váňa opouštěl pardubické závodiště pěkně namíchnutý, přestože se dva jeho koně umístili hned za vítězným Charme Lookem. Legendární jezdec, který podruhé v řadě Velkou nejel, však největší naděje vkládal do Rabbit Wella, v jehož sedle byl jeho syn Josef. Jenže kůň potvrdil, že je problémový a vůbec neodstartoval.

„Asi půjde do důchodu, pro Velkou jsem ho odepsal, nemá to cenu. Majitel zaplatí přihlášky, startovné. Pak se s ním člověk celý rok patlá a on udělá tohle," zlobil se Váňa, který nevyloučil, že za rok bude při Velké opět v sedle. „Nezavrhuju to. Pokud tedy v senátu, kam budu možná zvolený, neztloustnu," dodal.

Reklama