Hlavní obsah

Džungle, pakty. Skandály sudích v olympijském ringu spustily změny

Paříž

Na stříbro Rudolfa Kraje z olympiády v Sydney 2000 český fanoušek boxu jen tak nezapomene. Co si ale vybaví z turnaje mezi šestnácti provazy na hrách v Riu? Nejspíš výstup Ira Conlana, který po kontroverzní porážce ukazoval sudím vztyčené prostředníčky a Mezinárodní asociaci amatérského boxu (AIBA) označil za zkorumpovanou bandu.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Ir Michael Conlan (vpravo) a Vladimir Nikitin z Ruska na OH v Riu.

Článek

Extempore vytočeného boxera se ale neobešlo bez reakce. AIBA zastavila činnost všem 36 sudím, kteří byli na olympiádě, a slíbila reformy, jimiž chce vnést více světla do neprůhledného rozhodovacího procesu.

„Takové zápasy, jako jsme viděli v Riu, tu byly od nepaměti. Za to, co Ir předvedl po utkání, ale dostal trest oprávněně," domnívá se prezident České boxerské asociace Svatopluk Žáček, kterého víc překvapil finálový výsledek v kategorii do 91 kg, kde podivně vyhrál Rus Tiščenko. Však AIBA několik rozhodčích vyřadila už během olympiády. „Tam, kde výkony posuzuje člověk, to ale nebude nikdy úplně objektivní. Špička se vyrovnala, moc utkání už před limitem nekončí," tvrdí Žáček a připomíná i křiklavé případy z předchozích olympiád.

Pořadatelé v Soulu se v roce 1988 postarali o skandální zlato pro Korejce Park Si-huna, který v kategorii do 71 kg dostal ve finále šeredně naloženo od Američana Jonese. O osm let později v Atlantě naopak sudí pomohl ve stejné váze k jedinému zlatu USA z ringu, když půl minuty před koncem odpočítal Kubánce Duvergela, jenž vedl jasně na body nad domácím Reidem.

Na pakty doplatil i Kraj

V současnosti hodnotí boxerský duel pět rozhodčích, z nichž počítač vybere tři, jejichž bodování je pro konečný výsledek relevantní. Prosincový kongres AIBA v Lausanne by ale měl odhlasovat, aby se braly v potaz body od celé pětice. Rozhodčí pro jednotlivé zápasy by měl navíc vybírat počítač.

O domluvených výsledcích se dlouho mluví v profesionálním boxu, ale i ten amatérský bývá někdy pěknou džunglí. „Nechci nikoho obviňovat, ale když se rozpadl Sovětský svaz, tak si lidé, kteří se znali z minulosti, navzájem pomáhali, ačkoli už reprezentovali nové státy," řekl Žáček.

Vznikaly však i nové pakty, na které při kvalifikaci o olympijské Atény 2004 doplatil také Kraj. „Můžu boxovat, jak chci, ale někdy je to prostě jedno. Průměrní boxeři, kteří mají u rozhodčích tlačenku, už mají olympiádu jistou," pravil tehdy medailista ze Sydney.

„Turek, Ázerbájdžánec a Maďar z vedení evropské asociace si tehdy dělali, co chtěli. Když se vyhlašoval Rudův zápas, všichni jen koukali, co to s ním provedli," vybavil si Žáček. Čerstvý vzduch je potřeba i nyní.

„Rozhodování se ale nesmí stát obětním beránkem pro boxery, kteří neuspějí v ringu a zklamání ventilují do médií. To budeme sledovat víc než dosud, a pokud to bude nutné, přijdou tvrdé tresty," varuje AIBA.

Reklama

Související témata: