Hlavní obsah

Kejval zůstává na další čtyři roky předsedou ČOV. Místopředsedou je i Pelta

Jiří Kejval obhájil svou pozici a byl podle očekávání zvolen předsedou Českého olympijského výboru na další čtyři roky. Do čela vrcholné sportovní organizace ho jednomyslně zvolilo dnešní plénum ČOV na zasedání v České národní bance v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval na zasedání pléna ČOV.

Článek

Pozici místopředsedy pro ekonomiku obhájil Libor Varhaník z Českého atletického svazu, nově budou funkce místopředsedů vykonávat Zdeněk Haník z Českého volejbalového svazu a České olympijské akademie, Roman Kumpošt ze zahraniční komise ČOV a Svazu lyžařů ČR a Miroslav Pelta, předseda Fotbalové asociace ČR.

Již dříve zvoleným pátým místopředsedou je Filip Šuman, který zastupoval neolympijské sporty i v posledních čtyřech letech. Předsedu České florbalové unie zvolila valná hromada Českého klubu sportovních svazů, organizací a institucí.

Jansta a Kolář se funkcí vzdali

Naopak místopředsednické funkce se už před volbou vzdali šéf České unie sportu Miroslav Jansta a František Kolář z České olympijské akademie, vysokoškolský profesor historie olympijského hnutí.

Kejval se jako předseda Českého veslařského svazu stal v roce 2006 členem výkonného výboru ČOV a následně také místopředsedou pro ekonomiku a marketing. V listopadu 2012 v nejvyšší funkci vystřídal Milana Jiráska. V dnešní volbě na další olympijský cyklus neměl protikandidáta.

Kejval ocenil skutečnost, že se podařilo za čtyři roky navýšit finance pro sport skoro o dvojnásobek na slíbených šest miliard korun, ale bylo to i výměnou za to, že ČOV už nebude v příštím roce rozdělovat peníze z loterií. Rozdělovat je bude stát přímo sportovním svazům. Veškeré výnosy z hazardu by měly dosáhnout částky až 12 miliard.

"Podporujeme také schválení zákona o sportu, který nemá zastoupení ve vládě. Naše zájmy sice nyní hájí skvělá ministryně (Kateřina Valachová), ale systémové řešení chybí," řekl Kejval, jehož jedním z hlavních dílů pro další období je větší podpora elitních reprezentantů.

Reklama

Související témata: