Hlavní obsah

Šest olympioniků musí kvůli dopingu vrátit medaile z Pekingu

Lausanne

Z olympijských her v Pekingu bylo po osmi letech kvůli dopingu odhalenému dodatečným testováním diskvalifikováno dalších devět sportovců včetně šesti medailistů. U všech objevila analýza provedená moderními metodami pozitivní nálezy na steroidy.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Kanceláře Světové antidopingové agentury (WADA) v Montrealu. Ilustrační snímek.

Článek

Z druhých míst byli vyškrtnuti zápasníci ve volném stylu Soslan Tigijev z Uzbekistánu a Tajmuraz Tigijev z Kazachstánu a vzpěrači Olha Korobková z Ukrajiny a Andrej Rybakov z Běloruska. Bronzové medaile musí vrátit běloruská vzpěračka Anastasia Novikovová a Ruska Jekatěrina Volkovová, která byla třetí v běhu na 3000 metrů překážek, v němž získala o rok dříve titul mistryně světa.

Diskvalifikován byl i kubánský dálkař Wilfredo Martínez, který skončil na pátém místě. O jednu příčku na sedmou pozici si tak polepší český finalista olympijské soutěže Roman Novotný. Další atletka Španělka Josephine Onyiaová přijde o místo ve výsledcích běhu na 100 metrů překážek, v němž vypadla v semifinále. Ázerbájdžánský vzpěrač Sardar Hasanov byl vyškrtnut z výsledků soutěže do 62 kg, kterou nedokončil.

Zápasník Soslan Tigijev přišel kvůli dopingu už o druhou olympijskou medaili. V roce 2012 musel po pár měsících vrátit bronz z her v Londýně, kde se stejně jako v Pekingu probojoval na stupně vítězů v kategorii do 74 kg.

Mezinárodní olympijský výbor uchovává dopingové vzorky po dobu deseti let, aby je bylo možné zkoumat novými metodami. Zpětné testování více než 1000 vzorků z Pekingu a Londýna už přineslo kolem stovky pozitivních nálezů.

Reklama

Související témata: