Hlavní obsah

Milionář se vrací do ringu, potřebuje peníze. Malý Filipínec s velkým srdcem

Praha

Ikona světového boxu, to je Manny Pacquiao, který nemusí nikomu nic dokazovat. Je prvním boxerem v historii, který vyhrál deset světových titulů v osmi váhových kategoriích. Přesto nekončí, vrací se. Vstal ze senátorské židle, na které sedí na Filipínách. Odchod do boxerského důchodu se nekoná, ten oznámil po bitvě s Timothym Bradleyem Jr. Ukázalo se, že šlo jen o delší dovolenou.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Manny Pacquiao jde zpět do ringu. Uspěje a pomůže lidem na Filipínách?

Článek

Teď má před sebou dalšího Američana. V listopadu se utká s Jessiem Vargasem, šampiónem organizace WBO ve welterové váze.

Proč se Pacquiao vrací? Jsou to peníze, což potvrdil i americký promotér, ale nejde mu o sebe. „Manny se udržuje, protože chce bojovat o peníze. Proč jsou pro něj důležité? Není možné vybudovat tisíce domovů pro chudé lidi na Filipínách ze vzduchu," řekl serveru abs-cbn.com Bob Arum. „Většina jeho peněz jde na charitu, to je důvod, proč on stále bojuje."

Pauza od politiky, zpátky mezi šestnáct provazů. Podle časopisu Forbes filipínský boxer vydělal celkem 500 miliónů dolarů. Sedmatřicetiletý dobrodinec se řadí mezi nejbohatší sportovce světa.

Trénink střída se senátorskou židlí

Dalším jeho výplatním dnem bude 5. listopad. „Důvod, proč jsem tady, je, protože chci další rekord. Poprvé jako aktivní senátor a boxer. Bude to speciální zápas, můžu být opět mistrem světa," má jasný cíl muž, který měří 166 centimetrů. „Není snadné kombinovat trénink a práci politika, je to hodně o organizaci, ale obojí mě baví."

Typický den má následující: V sedm ráno chodí běhat, od deseti je v Senátu, odpoledne v pět opět běhá, večer posilovna a trénink. Domů se vrací v devět.

Pacquiao nezapomíná na své skromné kořeny, proto se snaží pomoci dalším ve své zemi. Žongluje se dvěma míčky, pokud nebude pořádně připraven, v ringu mu nikdo nic neopustí. Pokud bude šance, soupeř ho pošle k zemi. „Pokud nemáte disciplínu, je to velmi obtížné. Je důležité vyhrát a dokázat, že tu stále jsem," nevzdává se Filipínec, za kterým stojí i jeho dlouholetý trenér Freddie Roach.

Na projekty dal ze svého 100 miliónů dolarů

„Jeho pracovní morálka je stále nejvyšší, co jsem kdy viděl. Jsem překvapen, že po patnácti letech spolupráce má stále v sobě tu vášeň. Pořád má rychlost a sílu. Manny porazí toho chlapa," věří mu kouč. „Jeho trénink není ideální, běhá brzo ráno, trénuje pozdě v noci, ale on cítí, že to zvládne," dodává Roach k boxerovi, který daroval vice než 100 miliónů dolarů z vlastního konta na projekty, za kterými stojí 1500 domů postavených pro chudé na Filipínách.

I proto je doma populární. Až se opět postaví do ringu, budou ho na Filipínách bedlivě sledovat. Nebude boxovat jen za sebe, ale i pro tisíce dalších. Zatím má bilanci v ringu 58 výher, z toho 38 k.o., 6 porážek a dvě remízy. Která statistika se změní?

Reklama

Související témata: