Hlavní obsah

Dobrodružství není nikdy dost. Jaroše možná zláká i cesta k pólu

Praha

I cesta je cíl. Radek Jaroš při své nové výzvě kompletuje sbírku nejvyšších vrcholů všech kontinentů, horolezecky mnohdy pramálo lákavé mety se ale snaží ozvláštnit. V září se proto vypravil na kavkazský Elbrus na kole a příští rok v Antarktidě se možná nechá zlákat vidinou dobýt jižní pól.

Foto: archiv Radka Jaroše

Radek Jaroš na kavkazském Elbrusu.

Článek

Jaroš se stal v roce 2014 prvním Čechem a patnáctým člověkem na světě, který zdolal všech čtrnáct osmitisícových vrcholů bez použití umělého kyslíku. A po tzv. Koruně Himálaje odstartoval nový projekt s názvem Koruna světa. I když přiznává, že jej tzv. Seven Summits nikdy extra nelákalo.

„Korunu světa jsem ještě před lety nebral jako velkou výzvu. Třeba nejvyšší kopec Austrálie neznamená lezecky vůbec nic. Říkal jsem si, že něco takového nikdy dělat nebudu," líčil. Své přesvědčení ale nakonec změnil. „V Himálaji a Karákóramu jsem strávil dvacet let. Teď mám možnost podívat se do krásných míst po celé planetě. Vnímám to tak, že ke Koruně světa vede i cesta. A jak se říká, i cesta je cíl," doplnil.

Proto po úspěšné expedici na nejvyšší vrchol Severní Ameriky Denali vyrazil na sklonku léta s doprovodným týmem po vlastní ose na kole pod Elbrus, který je podle některých pramenů nejvyšší horou Evropy. Tři a půl tisíce kilometrů dlouhou trasu pak uzavřel pohodovým výstupem na kavkazského obra. „Elbrus není o horolezectví, je tam jeden nebezpečný traverz. Může tam vyrazit každý, kdo je připravený na to, aby jeho tělo zvládlo výšku 5600 metrů," vyprávěl.

13. ročník Mezinárodního festivalu alpinismu (25.-27.11.2016)
Radek Jaroš bude patřit mezi významné hosty nadcházejícího Mezinárodního festivalu alpinismu v Praze. Ve Slovanském domě, kam se festival přestěhoval z Národního domu na Smíchově, se rovněž představí velké postavy minulosti i současnosti světového horolezectví Reinhold Messner, Peter Habeler, Wolfgang Nairz, Steve House či Marko Prezelj. Z českých dobrodruhů se kromě Jaroše představí např. Marek Holeček, Jan Trávníček či Lucie Hrozová.

Na příští rok Jaroš plánuje cesty na jižní polokouli. Na podzim chce v Austrálii vystoupit na Mount Kosciuszko (2228 m), během zimy (resp. tamního léta) pak na Mount Vinson (4892 m) v Antarktidě. „Austrálii bych chtěl poznat i trochu jinak, mám proto v plánu jet během expedice i slavný desetidenní závod horských kol Crocodile Trophy, považovaný za jeden nejtěžších na světě. A při expedici v Antarktidě? Na Denali byli dva borci, kteří by prý jeli taky. A když už by tam byli, že by vyrazili k jižnímu pólu. Dává to logiku. Akorát, že ti dva jsou na rozdíl ode mě milionáři. Uvidíme...," nechává si otevřená vrátka dobrodruh z Nového Města na Moravě.

Z Koruny světa má Jaroš pomyslně odškrtnuté tři položky. Na Mount Everestu (8850) byl v roce 1998, na Denali a Elbrusu letos. Kromě nejvyšších vrcholů Austrálie a Antarktidy plánovaných na příští rok je na seznamu ještě jihoamerická Aconcagua, africké Kilimandžáro a Cartensz Pyramid, která reprezentuje nejvyšší vrchol Oceánie.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články