Hlavní obsah

Krizová chvíle, pak triumf! Sáblíková zničila konkurenci

Aktualizováno

Začala velkolepým triumfem! Martina Sáblíková proměnila první start v sezóně ve vítězství. Nakonec suverénně ovládla závod SP na 3000 m v čínském Charbinu. Pocit křivdy z absence v cyklistické části olympiády v Riu tak může být definitivně zapomenut. Devětadvacetiletá Sáblíková zdárně zahájila útok na jedenáctý celkový triumf v seriálu v řadě.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková před novou sezónou.

Článek
Fotogalerie

Sáblíková jela až v poslední osmé dvojici s největší soupeřkou Nizozemkou Ireen Wüstovou. Byla na ní patrná nervozita. Dokonce přišla krizová chvíle. Předčasně odstartovala. Druhý pokus už vyšel. Nizozemka začala dobře, na mezičasech vedla, ale v závěru výrazně ztrácela. Přišel tradiční drtivý finiš Češky, která se dlouho držela na třetí pozici, ale nakonec si dojela pro 43. individuální triumf v SP v kariéře.

Druhá skončila další Nizozemka Marije Jolingová, třetí Kanaďanka Ivanie Blondinová.

Wüstová závěr nezvládla a skončila až sedmá. Pouze v divizi B se představila čtyřiačtyřicetiletá Němka Claudia Pechsteinová, ale dosažený čas by jí stačil v absolutním pořadí na páté místo.

Další Češka Nikola Zdráhalová skončila v "béčku" šestnáctá.

Sáblíkovou v Číně čeká i sobotní kilometr a týmová soutěž. V neděli pak absolvuje 1500 m. „Vynechávám závod s hromadným startem. Je tam semifinále a finále a nešlo by to pořádně zvládnout," oznámila z Číny.

Start do sezóny nevyšel jejím tréninkovému partnerovi Sebastianu Druszkiewiczovi, v závodě na 5000 m byl diskvalifikován. Bývalý polský reprezentant už startuje v českých barvách.

V Číně chybí sprinterská specialistka Karolína Erbanová, která se na sezónu opět připravovala s Nizozemci.

SP v rychlobruslení v Charbinu (Čína):
Muži:
5000 m:
1. Kramer 6:21,60
2. Bergsma 6:22,38
3. Kooiman (všichni Niz.) 6:26,43
...
divize B:
Druszkiewicz (ČR) diskvalifikován
Ženy:
500 m:
1. Kodairaová 38,00
2. Cudžiová (obě Jap.) 38,17
3. Ťing Jü (Čína) 38,18
3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 4:08,26
2. Jolingová (Niz.) 4:09,40
3. Blondinová (Kan.) 4:09,78
...
divize B:
16. Zdráhalová (ČR) 4:24,08

Reklama

Související témata: