Hlavní obsah

Sáblíkové nevyšlo první kolo patnáctistovky, ale k medaili nakonec chybělo půl sekundy

Královna dlouhých rychlobruslařských tratí Martina Sáblíková v úvodním závodě Světového poháru v čínském Charbinu po pátečním triumfu na třech kilometrech vykročila k celkovému vítězství. Bylo by jedenácté v řadě. Uspět chce ale i na kratších vzdálenostech a v týmu.

Foto: Pavel Lebeda pro Sport Invest Group

Martina Sáblíková na archivním snímku.

Článek

O víkendu se pustila i na dvě kratší tratě a byla i tahounem tříčlenného týmu. Na sobotním kilometru skončila patnáctá, tým dovedla k šesté příčce a stejné umístění vybojovala i v nedělní patnáctistovce. Závod s hromadným startem nejela.

Na kilometru jí Wüstová ujela

„S výsledky v prvním závodě Světového poháru jsem spokojená. Samozřejmě nejvíc těší páteční triumf na trojce, ale v pohodě byl i sobotní kilometr. Na mé sprinterské umění je patnácté místo velmi dobré. Odstup od předních příček není tak obrovský. Přeci jenom má to blízko ke sprintům, což není moje doména," konstatovala Sáblíková, která si spravila chuť v týmové soutěži. „Důležité bylo, že jsme jely pohromadě," zdůraznila.

Mnohem spokojenější byla s nedělní patnáctistovkou. „S výsledkem určitě, půl sekundy mi chybělo k bronzu, což není moc. Ale ideální můj výkon nebyl. Rozběh se mi sice povedl, ale první kolo bylo jinak hrozné. Srovnala jsem, a pak už to šlo. Když se mi něco nepovede, už nepanikařím. Jela jsem s Ireen Wüstovou, která tuhle trať umí mnohem lépe, takže mě nepřekvapí ani nedeprimuje, když mi dává. Říkám si, že v posledním kole uvidíme, jestli budu schopná ji trochu atakovat, nebo ne. Neumím patnáctistovku rozjet tak rychle. Nakonec to dopadlo dobře.

Zdráhalová překvapila devátým místem v hromadném startu

Spokojený byl s vystoupením děvčat i kouč Petr Novák. „Máme jedno první, dvě šestá a jedno deváté místo. S tím jsem spokojený. V pátek Martina jasně vyhrála trojku. V nedělní patnáctistovce podala velmi dobrý výkon. Zůstala jen pět desetin sekundy od pódia, což je suprové. Nejlepší závodnice předvedly extra časy, ale Martina velmi kvalitní. Na Nikole byla v pátek ještě znát aklimatizace. Každý se srovnává s časovým posunem jinak. V sobotu už na tom byla mnohem lépe. Na nedělní patnáctistovce zůstala jediné místo od bodů do Světového poháru, což je výborné. Zajela rychlejší časy, než některé závodnice v první divizi," říkal do telefonu Novák.

Uspokojilo ho také šesté místo družstva, v němž vedle Sáblíkové a Zdráhalové nastoupila Natália Kerschbaummayr. Ale ještě příjemnější překvapení zažil v nedělním závodě s hromadným startem. „Nikola skončila devátá, to je umístění jako hrom, za které má dvaatřicet bodů, ale mělo by to znamenat i účast na mistrovství světa na jednotlivých tratích v této disciplíně. Natálie získala osm bodů za osmnácté místo, což je také výborné," dodal kouč.

Reklama