Hlavní obsah

Dlouhé čekání. Po 108 letech zažila triumf. Pět dnů poté fanynka zemřela

Chicago

To je story! Jistá Mabel Ballová zažila poslední dva triumfy baseballistů týmu Chicago Cubs ve Světové sérii. Dělí je od sebe přitom dlouhých 108 let. Když klub vyhrál v roce 1908, byly Mabel dva měsíce, nic si samozřejmě z tehdejší reality nemohla pamatovat. Ten druhý přišel letos. A na sklonku svého života si ho mohla vychutnat. Krátce na to přišla smutná tečka. Zemřela.

Foto: Sport.cz

Američanka Mabel Ballová se dočkala triumfu týmu Chicago Cubs.

Článek

Nebyla fanynkou, která by chodila na zápasy. Na stadiónu prý dokonce byla jen jednou jedinkrát, ale americká média si tenhle příběh, v němž předlouhý lidský život dokonale kopíroval čekání klubu na triumf, nemohla nechat ujít.

Během letošní Světové série ji novináři ještě oslovili. Poté dostala infarkt. Samotný rozhovor podle pětasedmdesátiletého syna Riche na zhoršení jejího stavu ovšem neměl vliv.

Domov Ballové na předměstí byl několik kilometrů od sídla klubu. Její potomci vzpomínají na to, jak kdysi s rodiči poslouchali s napětím reportáže z rádia. „Vyrůstali jsme s Cubs. Táta i máma fandili," uvedl dvaasedmdesátiletý syn Don Ball pro Chicago Tribune.

Rozhodující finále neviděla

Jinak se jeho matka starala o rodinu a statek, na kterém pracovala i předešlá generace, zpívala v církevním sboru, hrála na piano.

Cubs přitom měli několik finálových pokusů, čekání nemuselo být tak děsivě dlouhé. Vyšel až ten osmý. A Ballová? Rozhodující sedmé finále prý neviděla, ale podle staršího 75letého syna Riche ji výhra Cubs nepřekvapila.

Zapózovala s výtiskem novin, jistě mohla vnímat pocit radosti a pouhých pět dnů po skončení série skonala. „Udělala jsem, co jsem měla. Teď už můžu zemřít," pronesla podle synů, než po triumfu oblíbeného klubu odešla z tohoto světa.

Reklama

Související témata: