Hlavní obsah

Mladí vidí Jágrovu kariéru mnohdy nerozumně, nic není zadarmo, říká Zátopková

Sportovní úspěch není zadarmo, to ví Dana Zátopková, sama to poznala. Čtyřiadevadesátiletá bývalá oštěpařka a olympijská vítězka z roku 1952. Manželka legendárního běžce Emila Zátopka, který slavil pod pěti kruhy dokonce čtyřikrát. Pár, pro který byl sport život, každodenní součást, kterou milovali. „Lidé touží po penězích, aby mohli jet k moři a přitom si ani nevšimnou, že mají za barákem kousek krásného lesa, kde je možné běhat,“ cituje server czechteam.info rodačku z Karviné.

Foto: Sport.cz

Olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková se na nemocničním lůžku zotavuje ze zranění nohy.

Článek

V současné chvíli Zátopková tráví čas v nemocnici po zlomenině krčku. Její stav se každý den lepší, zatím ale neví, kdy se vrátí domů. Bývalá velká československá sportovkyně ví, že nemůže ve svém věku nic uspěchat.

„Myslím, že se díky sportu rychleji uzdravuju. Zpočátku byly svaly úplně kaput, ale pak se to naráz začalo zlepšovat, nechci se ale vychloubat," zůstává Zátopková pokorná, která recept na svoji dlouhověkost a vitalitu vidí zcela jasně. Důležité jsou geny a přístup rodičů, právě oni dětem vše předávají. Prostředí vytváří člověka.

Milovala jsem pohyb

„Záleží, jestli má kolem sebe lidi rozumné nebo blbé. Příklad: Napadl sníh a děti byly venku. Z okna vykoukla babička a volá: Nech toho, nekouluj se, budeš mít kašel. Tomu já říkám nerozum. Dítě by se přece mělo vést k otužilosti. Život vás pak ze všech stran hobluje a pomáhá utvářet ty podmínky, ve kterých žijete. Dost věřím na osud," přiznává žena, která se stále snaží být aktivní a vidí, jak děti vzhlížejí k Jaromíru Jágrovi, hokejistovi, který stále ve svých čtyřiačtyřiceti letech hraje nejslavnější hokejovou ligu - NHL.

„Mladí to totiž vidí mnohdy nerozumně. Vidí Jágra, který dělá kariéru v Americe, je to jejich vzor. Už ale nevidí, co všechno udělal navíc, že nic není zadarmo." Tréninky, odříkání, cestování, žádné radovánky jako většina okolo.

Dětství, to byl pro olympijskou šampiónku sport. „Milovala jsem pohyb. Chodila jsem si do lesa běhat a skákat jen tak, prostě mě to bavilo," vzpomíná Zátopková.

Mají to tak i dnešní děti?

Reklama