Hlavní obsah

Lukáši, hoď ho do stroje! Krpálka v souboji století zachránil kondiciogram

Praha

Občas mu ty věčné vtípky, že nejznámějším českým judistou je stále František Koudelka mohly lézt na nervy… Minimálně po hrách v Riu už to ale stejně neplatí. V neděli se olympijský vítěz Lukáš Krpálek s filmovým propagátorem juda potkal přímo na tatami.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vítěz ankety Judista roku Lukáš Krpálek (vpravo) a herec Luděk Sobota, představitel proslulého Františka Koudelky.

Článek

Zástupce oddílu STS Chvojkovice Brod se v rámci Judo Show Cupu na Folimance měl utkat s Krpálkem, jenže těsně před začátkem duelu označovaného organizátory za souboj století se herec Luděk Sobota podíval do kondiciogramu schovaného v kimonu a z utkání narychlo vycouval. Duel tak skončil remízou.

Větší, silnější brácha

„Museli jsme to tak udělat, protože jinak by mohl taky prohrát a to by bylo trapný,“ vtipkoval Sobota. „Já už se s Lukášem viděl víckrát od doby, co v Riu vyhrál. Je mi hrozně sympatický, dokonce si i tykáme. Je jako můj brácha, jen o hodně větší, silnější a mladší,“ usmíval se třiasedmdesátiletý herec, jenž krásu juda poznal teprve při natáčení filmu Jáchyme, hoď ho do stroje v roce 1974.

„Tehdy jsem se ptal, co u juda můžu a co ne. Řekli, že smím kopat nohama, tak jsem kopal. A když jsem házel soupeře přes záda, dělal to dublér,“ přiznával.

Včerejší scénku secvičovali jen půl hodiny před začátkem akce. „Už při nacvičování jsme se váleli smíchy, když na mě skákal. Luděk Sobota toho udělal pro judo strašně moc, zpopularizoval ho a já jsem rád, že jsem na něj navázal a také pro judo mohl něco udělat,“ říkal Krpálek, jenž byl podeváté za sebou vyhlášen českým judistou roku.

Reklama

Související témata: