Hlavní obsah

Maskotem ostravského šampionátu v krasobruslení je koník. Jméno vyberou fandové

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Dva měsíce a tři dny před zahájením krasobruslařského mistrovství Evropy (od 25. do 29. ledna 2017 v Ostravar Aréně v Ostravě) představili jeho organizátoři maskota šampionátu. Bude jím bílý koník, který bude odkazovat na pořadatelskou Ostravu, která má koně ve znaku. Jeho jméno vyberou ve veřejné soutěži samotní fandové krasobruslení.

Foto: Sport.cz

Prezident organizačního výboru mistrovství Evropy Stanislav Žídek představuje maskota akce.

Článek
Fotogalerie

„Zvažovali jsme různá zvířata, nebo i pohádkové postavičky, aby se maskot líbil dětem. Nakonec jsme ale vybrali koníka, který je ve znaku Ostravy. Při jedné z prvních prezentací jsme koníka ukázali primátorovi Ostravy Tomáš Macurovi a tomu se tato varianta okamžitě zalíbila. Tak jsme se na koníka zaměřili a hledali jsme jeho podobu," řekl prezident organizačního výboru mistrovství Evropy Stanislav Žídek.

Kostým koně vznikl v Brně v dílně výtvarníka Jaroslava Milfajta, který má s výrobou kostýmů i pro nejrůznější krasobruslařské projekty dlouholeté zkušenosti. Výroba koníka pro lednový šampionát trvala necelý měsíc. Kůň má na hrudníku logo Mistrovství Evropy v krasobruslení 2017 v Ostravě a celý kostým je vyroben tak, že se maskot bude moci bezproblémově pohybovat na ledu i mimo něj.

„Vyšli jsme z existujícího dřevěného maskota, které už město Ostrava má. Je tady populární a oblíbený. Plyšový maskot je na omak příjemný a působí hezkým dojmem," přiblížil generální sekretář šampionátu Petr Handl.

Jedna drobnost však maskotovi ostravského šampionátu chybí. A tou je jméno. Proto organizátoři vyhlásili veřejnou soutěž, která se bude konat od úterý 22. listopadu do úterý 29. listopadu na oficiálním facebookovém profilu mistrovství Evropy https://www.facebook.com/czechfigureskating.

„Necháme na fanoušcích, aby ho vymysleli. Mělo by to být jméno, které se bude dobře vyslovovat i zahraničním fandům a bude trochu mezinárodní, aby se s ním fandové mohli ztotožnit," uvedl Handl s tím, že vítězný návrh organizátoři oznámí 30. listopadu.

S maskotem se fandové mohou seznámit ale už tuto neděli při extraligovém utkání Vítkovic s Olomoucí. Maskot vybruslí na led o přestávce a fanouškům přinese předčasné vánoční dárky. Několik nejšikovnějších od něj může získat vstupenky na lednové Mistrovství Evropy v krasobruslení 2017 v Ostravě. Na maskota se mohou těšit i fandové v Praze.

Mistrovství starého kontinentu se do České republiky vrátí po 18 letech, naposledy hostila ME v roce 1999 Praha. Ostravský šampionát potrvá čtyři soutěžní dny od 25. do 29 ledna 2017 a v neděli ho zakončí exhibice.

O start na šampionátu projevilo zájem už 36 států, jmenovitá nominace českého týmu bude jasná po mistrovství čtyř zemí, které se uskuteční v Katowicích od 15. do 17. prosince. Necelé tři měsíce před zahájením je prodáno přibližně 70 procent vstupenek.

PROGRAM ME V KRASOBRUSLENÍ 2017
25. ledna 2017
11:00 Ženy - krátký program
18:00 Zahajovací ceremoniál
18:45 Sportovní dvojice - krátký program
26. ledna 2017
12:00 Taneční páry - krátké tance
19:00 Sportovní dvojice - volné jízdy
27. ledna 2017
11:15 Muži - krátký program
18:00 Ženy - volné jízdy
28. ledna 2017
13:30 Taneční páry - volné tance
17:50 Muži - volné jízdy
29. ledna 2017
14:30 Exhibice

Reklama

Související témata: