Hlavní obsah

Kriminálník Mike Tyson brutálním K.O. umlátil jamajského obra. Před 30 lety šokoval svět

Praha
Aktualizováno

Je to přesně třicet let, kdy byl nejen boxerský svět na nohou. Michael Gerard Tyson, proslulý jako Železný Mike, proměnil jamajského obra Trevora Berbicka v podstatě v boxovací pytel a po vítězství ve druhém kole technickým K.O. se stal v pouhých dvaceti letech nejmladším mistrem světa v těžké váze.

Železný Mike poslal Berbicka k zemi a slavil první titul.

 
Článek

K.O. bylo v tomto případě vlastně eufemismem, protože Berbick musel být rád, že mu po sprše brutálních úderů ještě držela hlava na krku. V ringu se tak definitivně prosadila živočišná zuřivá síla Mika Tysona, zatímco Jamajčan se z porážky už nikdy pořádně neoklepal.

A nebyl zdaleka první, kdo dostal od brooklynského rodáka nakládačku. Tyson knockoutoval 25 z předchozích 27 soupeřů. Skvělá série vyvrcholila právě 22. listopadu 1986 v Las Vegas.

Bylo mu 20 let, 4 měsíce a 22 dní, když se v duelu o titul šampióna WBC postavil proti Berbickovi. Drtivé údery z jeho rukavic přišly stejně rychle jako konec zápasu.

Ukousnuté ucho a promrhané miliardy

Viditelně otřesený Jamajčan se snažil držet v zápasu, když ale zbývalo 25 sekund do konce druhého kola, skácel se po dalším levém háku k zemi. Několikrát se ještě pokusil postavit na nohy, ale nebyl schopen se na nich udržet. Byl konec.

Boxerský svět oslavoval nového hrdinu, který měl kromě skvělé bilance také velmi bohaté záznamy v policejních kartotékách. Vyrůstal v prostředí zločinu a už ve 13 letech měl na svém kontě 38 zatčení. Rvačky, krádeže, pouliční kriminalita a tak dále.

Obvinění ze znásilnění a pobyt ve vězení na začátku devadesátých let také přerušily jeho kariéru v době, kdy už měl za sebou první porážku od Bustera Douglese. Do ringu se vrátil zpět v roce 1995 bleskovým triumfem nad Peterem McNeeleym.

Do historie se ale zapsaly především dvě porážky od Evandera Holyfielda v letech 1996-97 a nechvalně proslulé ukousnuté ucho. Tyson ukončil kariéru v roce 2005, když tři z posledních čtyřech zápasů prohrál K.O.

Profesionální kariéra skončila, ale problémy se zákonem zůstaly, resjtřík si rozšiřoval o zbraně a drogy. Rychleji než boxerská sláva mizely peníze z jeho konta. Údajně měl prohýřit takřka veškeré jmění v hodně 300 miliónů dolarů - na dnešní poměry cca 8 miliard korun, reálná hodnota byla ale v té době zhruba dvojnásobná.

„Celý můj život je promrhaný, jsem jedno velké selhání. Chci z toho uniknout. Stydím se za sebe a svůj život," prohlásil mimo jiné v rozhovoru pro USA Today v roce 2005.

Směrem k nápravě své osobnosti podnikl celou řadu kroků. Konvertoval k islámu, stal se veganem či abstinentem. Na živobytí si přivydělává v televizních show a momentálně se pyšní tím, že je milujícím otcem a manželem.

Reklama